Słownik
- advocat

- agar (agar-agar)

- ailloli

- al dente

- amaretto

- andrut

- aperitif

- babka

- bajgle

- baklava (bakława)

- bawarka

- beszamel

- blanszowanie

- bliny

- bombardino

- brie

- brioszka (brioche)

- brownies

- bruschetta

- buchty

- bułczanka

- camembert

- cannelloni

- cannolo

- caprese

- cepeliny

- chałka

- chałwa

- cheddar

- chili con carne

- chorizo

- churros

- chutney

- ciabatta

- conchiglie

- crostata

- crostini

- czebureki

- czosnianka

- deglasacja

- digestif

- dip

- dolmades

- drylowanie

- duszenie

- edam

- emmentaler

- eskalopki

- fabada

- fafernuchy

- falafel

- farfalle

- farszynki

- feta

- flambirowanie

- flan

- fondue

- frytura

- fusilli

- garnirowanie

- gazpacho

- glazurowanie

- gorgonzola

- gotowanie na wolnym ogniu

- gouda

- granola

- grappa

- graviera

- grissini

- guacamole

- halloumi

- hartowanie

- horiatiki (sałatka wiejska)

- hummus

- julienne

- kandyzowanie

- kąpiel wodna

- karmel

- karmelizowanie

- karminadle

- kartacze

- kasseri

- kaszanka

- kawior

- kefalotiri

- kindziuk

- kirsz

- kiszenie (kwaszenie)

- kiszka ziemniaczana

- klarowanie

- kokilka

- kołduny

- kopanisti

- kulebiak

- kutia

- kwaśnica

- lasagne

- macerowanie

- majonez

- mąka durum

- makówki

- manouri

- marynowanie

- mascarpone

- melasa

- minestrone

- miodunka (miodula, miodonka)

- moczka

- moskole

- mozzarella

- mrożenie

- muffinki

- musaka

- muscovado

- muska

- nachos

- ouzo

- paella

- palinka

- panierowanie

- panna cotta

- pappardelle

- parmezan

- passerowanie

- pasteryzacja

- pecorino

- penne

- pesto

- pesto rosso (czerwone pesto)

- pierekaczewnik

- piwo kozicowe (piwo jałowcowe)

- plince

- podgotowanie

- polenta

- poszetowanie

- proszek do pieczenia

- pszenica durum

- pumpernikiel

- ratafia

- ratatouille

- ravioli

- redukowanie

- rejbak

- relish

- retsina

- ricotta

- rigatoni

- rodzynki

- rokpol

- roquefort

- rylec

- sabelwon

- salsa

- saute

- semolina

- siemieniotka (konopianka)

- siemieniucha

- ślepe ryby

- śliwowica

- słód

- smoothie

- sójka mazowiecka

- solianka (solanka)

- sorbet

- sos carbonara

- souvlaki (suvlaki)

- spaghetti

- sterylizacja

- suszenie

- szumowanie

- szynka parmeńska (prosciutto di Parma)

- tabasco

- tacos

- tagliatelle

- tahini

- tajine (tadżin, tażin)

- tapas

- tarta tatin

- tiramisu

- tofu

- tort sachera

- tortellini

- tortilla

- tranżerowanie

- trybowanie

- tymbaliki

- tyndalizacja

- tzatziki

- wędzenie

- winegret (vinaigrette)

- włoszczyzna

- wodzionka

- wok

- zabajone (zabaglione)

- zaciąganie (zabielanie)

- zagęszczanie

- zasmażka

- żentyca

- ziemniaki po staropolsku

- żubrówka
