Słownik
- advocat
- agar (agar-agar)
- ailloli
- al dente
- amaretto
- andrut
- aperitif
- babka
- bajgle
- baklava (bakława)
- bawarka
- beszamel
- blanszowanie
- bliny
- bombardino
- brie
- brioszka (brioche)
- brownies
- bruschetta
- buchty
- bułczanka
- camembert
- cannelloni
- cannolo
- caprese
- cepeliny
- chałka
- chałwa
- cheddar
- chili con carne
- chorizo
- churros
- chutney
- ciabatta
- conchiglie
- crostata
- crostini
- czebureki
- czosnianka
- deglasacja
- digestif
- dip
- dolmades
- drylowanie
- duszenie
- edam
- emmentaler
- eskalopki
- fabada
- fafernuchy
- falafel
- farfalle
- farszynki
- feta
- flambirowanie
- flan
- fondue
- frytura
- fusilli
- garnirowanie
- gazpacho
- glazurowanie
- gorgonzola
- gotowanie na wolnym ogniu
- gouda
- granola
- grappa
- graviera
- grissini
- guacamole
- halloumi
- hartowanie
- horiatiki (sałatka wiejska)
- hummus
- julienne
- kandyzowanie
- kąpiel wodna
- karmel
- karmelizowanie
- karminadle
- kartacze
- kasseri
- kaszanka
- kawior
- kefalotiri
- kindziuk
- kirsz
- kiszenie (kwaszenie)
- kiszka ziemniaczana
- klarowanie
- kokilka
- kołduny
- kopanisti
- kulebiak
- kutia
- kwaśnica
- lasagne
- macerowanie
- majonez
- mąka durum
- makówki
- manouri
- marynowanie
- mascarpone
- melasa
- minestrone
- miodunka (miodula, miodonka)
- moczka
- moskole
- mozzarella
- mrożenie
- muffinki
- musaka
- muscovado
- muska
- nachos
- ouzo
- paella
- palinka
- panierowanie
- panna cotta
- pappardelle
- parmezan
- passerowanie
- pasteryzacja
- pecorino
- penne
- pesto
- pesto rosso (czerwone pesto)
- pierekaczewnik
- piwo kozicowe (piwo jałowcowe)
- plince
- podgotowanie
- polenta
- poszetowanie
- proszek do pieczenia
- pszenica durum
- pumpernikiel
- ratafia
- ratatouille
- ravioli
- redukowanie
- rejbak
- relish
- retsina
- ricotta
- rigatoni
- rodzynki
- rokpol
- roquefort
- rylec
- sabelwon
- salsa
- saute
- semolina
- siemieniotka (konopianka)
- siemieniucha
- ślepe ryby
- śliwowica
- słód
- smoothie
- sójka mazowiecka
- solianka (solanka)
- sorbet
- sos carbonara
- souvlaki (suvlaki)
- spaghetti
- sterylizacja
- suszenie
- szumowanie
- szynka parmeńska (prosciutto di Parma)
- tabasco
- tacos
- tagliatelle
- tahini
- tajine (tadżin, tażin)
- tapas
- tarta tatin
- tiramisu
- tofu
- tort sachera
- tortellini
- tortilla
- tranżerowanie
- trybowanie
- tymbaliki
- tyndalizacja
- tzatziki
- wędzenie
- winegret (vinaigrette)
- włoszczyzna
- wodzionka
- wok
- zabajone (zabaglione)
- zaciąganie (zabielanie)
- zagęszczanie
- zasmażka
- żentyca
- ziemniaki po staropolsku
- żubrówka