Słownik | muffinki
To rodzaj małych babeczek, bardzo łatwych do przygotowania. Przygotowuje się je w określony sposób: najpierw należy wymieszać osobno (starannie i dokładnie) suche i mokre składniki, a potem dopiero się je łączy (tutaj już nie trzeba się tak starać, bo mile widziane są też grudki w cieście ;)).
Babeczki te mogą być z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i wytrawnie:
- na słodko - biszkoptowe, marchewkowe, piernikowe, razowe, cytrynowe, jogurtowe, karmelowe, z kawałkami czekolady, z bitą śmietaną, z dżemem, z różnymi bakaliami (orzechami, rodzynkami, figą), z coca-colą, z twarogiem, z makiem, z miodem, z masłem orzechowym, z budyniem, z bezą, z różnymi owocami (śliwkami, jagodami, jabłkami, malinami, żurawiną, rabarbarem, porzeczkami, gruszkami, morelami, brzoskwiniami, truskawkami, wiśniami, czereśniami, kiwi, bananami, agrestem) itd;
- wytrawnie – z serem Feta, z pomidorami, z oliwkami, z chili, z otrębami, z brokułem, z kalafiorem, z pieczarkami, z cebulą, z czosnkiem, z ziołami, ze szpinakiem, z żółtym serem, z boczkiem, z szynką, z kukurydzą, z łososiem, z tuńczykiem, z chrzanem, z musztardą.
Muffinki bardzo dobrze piecze się w specjalnych papierkach, gdyż nie przywierają do formy, a już po upieczeniu nie ma problemu z ich wyciąganiem. Bardzo ładnie prezentują się w kolorowych papilotach (papierkach na babeczki). Można je piec również w specjalnych formach.
W podawanych przepisach zawsze otrzymuje się liczbę około 12 babeczek.
Muffinki stanowią wyśmienitą przekąskę, zarówno dużych jak ich dla małych. Dodatkowo pięknie prezentują się na stole.