Przepisy kulinarne - extra.smaczny.pl

Słownik | proszek do pieczenia

To mieszanina sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu), oraz regulatorów kwasowości, które powodują rośnięcie ciasta, a także zagęszczacza, którym jest zwykle mąka ziemniaczana lub kukurydziana, dzięki której proszek nie zbryla się i jest sypki. Proszek do pieczenia nie ma smaku. Składniki te w temperaturze pokojowej i bez wilgoci nie wchodzą ze sobą w reakcje, jednak po dodaniu do ciasta (wilgoć) oraz w podwyższeniu temperatury (pieczenie) zaczyna się reakcja. W procesie pieczenia proszek do pieczenia powoduje zwiększenie objętości ciasta, które ulega spulchnieniu, ponieważ w podwyższonej temperaturze wydziela się duża ilość pęcherzyków dwutlenku węgla powodujące jego spienienie. Proszek do pieczenia stosuje się do różnego rodzaju ciast i chleba. Aby ciasto dobrze wyrosło i ładnie się upiekło, proszek do pieczenia należy bardzo dokładnie wymieszać z mąką.Bezpośrednio po zarobieniu ciasta można przystąpić do jego wypieku.W szczelnym, najlepiej oryginalnym opakowaniu, w suchym i chłodnym środowisku proszek zachowa swoje właściwości przez kilka miesięcy.
Regulamin serwisu
Polityka cookies
© Copyright 2019 Smaczny.pl
Płatności online obsługuje Dotpay