Słownik | karmelizowanie
To często stosowana technika kulinarna, przydatna głównie w cukiernictwie, spotykana w przepisach na ciasta oraz słodycze. Polega ona na podgrzaniu cukru do temperatury powodującej jego roztopienie i odparowaniu wody. Powstały karmel nabiera jasno brązowej barwy oraz delikatnego orzechowego smaku. Karmelem pokrywa się cienką warstwą między innymi owoce, orzechy, migdały, dzięki czemu uzyskują one specyficzny smak i wygląd, co zwiększa atrakcyjność przygotowywanych wyrobów cukierniczych. Tak samo można pokrywać karmelem warzywa. Karmel często jest dodawany do różnego rodzaju napojów w celu wzbogaceniu ich smaku, a także zabarwienia np. kawy, piwa, alkoholu.
Do przygotowywania niektórych ciast stosuje się gotowe karmelizowane mleko w puszce, które po podgrzaniu jest gotowe do użytku. Tym terminem określa się również proces smażenia warzyw i owoców, który prowadzi się do ich zarumienienia. Ta barwa powstaje pod wpływem skarmelizowania się cukrów zawartych w tych produktach. Przygotowane w ten sposób owoce i warzywa uzyskują lepszy smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej karmelizuje się gruszki, jabłka, pomarańcze, banany i inne owoce. Karmelizowane warzywa to cebula, marchewka i inne.