Przepisy kulinarne - extra.smaczny.pl

Aktywność Smakowicza

Dorota skomentował(a) przepis Ciasteczka piernikowe
Hmm... przykro mi, że miała Pani taką przygodę z tym ciastem. Mam nadzieję, że chociaż ciasteczka Wam smakowały ;) Nie wiem dlaczego tak to u Pani się potoczyło, ja podałam dokładnie taką ilość składników jaką użyłam do wykonania tych ciasteczek, które są tutaj wyżej na zdjęciach. I widać tam, że nie używałam mąki do podsypywania, bo rozwałkowany placek ciasta jest na suchym stole, nie ma tam nawet szczypty mąki nigdzie, a później przełożone na blachę pierniki też są czyste, nie widać tam nigdzie śladów mąki. Nawet po upieczeniu, wszystkie pierniki są czyste, są ciemne więc mąka byłaby gdzieś widoczna, a tu na tyle pierników czysto. Ja po prostu jej przy wykrawaniu ciastek nie używałam. Ale wiadomo, składniki składnikom nie są równe, mąki są różne, ważne jest np. jakie masło było użyte, czy nie przypadkiem z dodatkiem oleju, i dalej czy dobrze odmierzyła Pani mąkę, 30 dag mąki to 1,8 szklanki, jeśli dała Pani już 2 całe szklanki to trochę za dużo. Każdy przepis ma to do siebie, że jak widzimy, że coś jest nie tak, to można, a nawet trzeba go ratować - i dodać ten składnik, który w tym momencie pomoże ciastu - albo więcej mokrego, albo suchego. Pozdrawiam :)
Dorota skomentował(a) przepis Ciasteczka piernikowe
Były duże foremki :) Gratuluję udanych wypieków i życzę Wesołych Świąt :)
Mogą być. Zazwyczaj daje się mrożone owoce prosto na ciasto. Jeśli widać, że mają trochę lodu to watro przed wyłożeniem tych owoców obsypać jeszcze samo surowe ciasto bułką tartą. Tutaj i tak do owoców dodaje się bułkę tartą, bo mają dużo soku, ale przy tych mrożonych dałabym tę bułkę jeszcze pod owoce, aby nie było zakalca. Powodzenia :)
Dorota skomentował(a) przepis Plastry schabu zapiekane z porem i marchewką
W tym przepisie nie ma sera, tutaj na porze rozsmarowany jest majonez. Po upieczeniu może trochę przypomina ser ;) Pozdrawiam :)
Hmm, to bardzo ciekawe dlaczego te warzywa były takie twarde, bo przecież cukinia jest miękka. Ją się jada nawet na surowo.
Dorota skomentował(a) przepis Ananasowe śledzie
Trudno to określić, ale szczyptę ;) Tyle ile uda nam się przytrzymać w trzech palcach, albo można dodać też więcej, zależy czy lubimy te przyprawy. Pozdrawiam :)
Dorota skomentował(a) przepis Jogurtowiec z chałwą bez pieczenia
Witam, może jogurtem greckim, powodzenia :)
Dorota skomentował(a) przepis Kapusta kiszona z marchewką i kminkiem
Hmm szczerze powiedziawszy nie wiem i nigdy się nad tym nie zastanawiałam, bo zawsze kiszę ze świeżych warzyw. Ale myślę, że można spróbować. Najlepiej z małą ilością na próbę, w małym naczyniu kamiennym do 2 kg, ja w nim zawsze testuję nowe smaki, np. ostatnio kisiłam warzywa razem z dodatkiem cebuli, pyszne wyszły :) Powodzenia i proszę napisać jak wyszła ta kapustka. Pozdrawiam :)
Dorota skomentował(a) przepis Kapusta kiszona z marchewką i kminkiem
Zgadzam się z tym i dziękuję za przypomnienie tej cennej rady. Pozdrawiam :)
Dorota skomentował(a) przepis Buraczki tarte z papryką na zimę
Jak będą szczelnie zamknięte i potem pasteryzowane, to nic się z nimi nie powinno dziać, powodzenia :)
Dorota skomentował(a) przepis Szybka nalewka z owoców i liści wiśni
Dziękuję ;) Też mi smakuje ten wiśniowy smaczek ;) Pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota skomentował(a) przepis Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej
Może i racja, że te 10 minut wystarczy. U mnie była taka starsza cukinia, miała twardą skórkę i ogólnie taka twarda była, dlatego pasteryzowałam dłużej. Ale uwaga bardzo cenna, dziękuję i pozdrawiam :)
Regulamin serwisu
Polityka Prywatności
© Copyright 2022 Smaczny.pl
Płatności online obsługuje Dotpay