Nie lubisz obierać ziemniaków?? Bądź za bardzo Ci się nie chce lub nie masz za dużo czasu na obieranie... zawsze na szybko wybierasz makaron, kaszę, ryż??

A ja zaproponuję Ci jednak te ziemniaki :) Tutaj wystarczy je tylko dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę i już cała nasza robota ;)

Teraz tylko polanie aromatyczną marynatą i pieczenie w piekarniku...

Ten przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty, a ziemniaczki udadzą się i zasmakują każdemu!

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, a te są jedne z najlepszych w smaku, ale i najłatwiejsze i najszybsze w wykonaniu :)

Nadają się do wszystkiego: pieczonych mięs, kotletów, smażonych ryb, potraw z grilla, sadzonego jajka, gęstych sosów, np. czosnkowego, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, a nawet same smakują wyśmienicie! Można je posypać szczypiorkiem, koperkiem, zieloną cebulką... na co mamy tylko ochotę :P

Najlepiej nadają się tutaj młode ziemniaki, a najlepsze to te prosto z wykopków ;) Czyli jesienią przepis będzie wykorzystany na maxa ;) Ale i starsze ziemniaki też się tu dobrze sprawdzą, u mnie jeszcze stare ziemniaki w maju dały radę (ale przechowywane były w babcinej piwnicy, gdzie warunki miały super).

Te pieczone w skórkach ziemniaczki są tak smaczne, że warto zrobić ich trochę więcej, bo znikają błyskawicznie ;)

Dzieciom przypominają frytki, także wszystko jasne!

Smacznego.

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
1 ½ kg ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju
...

Przygotowanie

Gotowe za 55 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Ziemniaki opłukać (jeśli są bardzo brudne to zamoczyć w wodzie na kilka minut), a następnie dokładnie umyć (np. szczoteczką) i ponownie opłukać. Pokroić w grubą kostkę i rozłożyć w formie do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczen...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 321  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2024-06-19
Ola40

Te pieczone ziemniaki w skórce wyszły przepyszne! Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a aromatyczne przyprawy nadają im wyjątkowego smaku. Idealnie pasują jako dodatek do kotletów, ryb lub nawet samodzielnie z maślanką. Na pewno będę je często robić!

2021-11-09
Renatka

Super są te ziemniaki, moje dzieci się w nich tak rozsmakowały, że co drugi dzień je piekę ;) ;0 ;) Serwuję im do wszystkiego: ryby, nagetsów, maślanki - i do tego jeszcze surówka z pekinki. Pycha