Przedstawiam Wam ładny kawałek mięsa, który pachnie cudnie i smakuje wspaniale :)
Pracy za dużo przy tym karczku nie ma, wystarczy go naszpikować czosnkiem - można dać go więcej lub mniej, to zależy jak bardzo go lubimy ;) Potem smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i odstawiamy na noc do lodówki. Ale jak mamy mało czasu, to "lodówkę" można pominąć ;)
Na początku rumienimy sam karczek, potem cebulę na patelni i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, w którym potem ten karczek pieczemy... i to wszystko - cała tajemnica cudownego mięska! ;)
Pięknie pachnie jak to mięso się piecze, ale i jak się rozkroi - mmm... super zapach! Zachęca wręcz do skosztowania ;)
Ten aromatyczny karczek można podawać na ciepło do obiadu, a cebulę z sosem zmiksować na gładką masę i tym polać mięso. Takie plastry mięsa z sosem fajnie komponują się z kaszą gryczaną, buraczkami i plasterkami kiszonych ogórków... mniam :)
Można też to mięso serwować na zimno, jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawkę. Jest zdecydowanie lepsze od tych sklepowych pieczeni i szynek...
Przygotowana według poniższego przepisu karkówka nadaje się i co ważne - super prezentuje się na świątecznym stole. Na Wielkanoc i na Boże Narodzenie jest w sam raz!
Przepis sprawdzony, także polecam :)
Składniki

Przygotowanie
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w pionie na cztery części. Ostrym nożem zrobić nacięcie w karczku i pokręcić kilka razy, a w powstałą dziurę włożyć czosnek. Słupkami czosnku naszpikować cały kar...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.