Ze schabu to zazwyczaj smażymy kotlet schabowe, a może warto zrobić coś innego?? Np. schab w sosie własnym?

Miękki, aromatyczny i soczysty... taki schab chodził za mną już od jakiegoś czasu ;)

A to nie lada wyczyn zrobić ze schabu soczyste mięsko, bo wiadomo, że schab to suchy kawałek mięsa, a podczas pieczenia dodatkowo się wysusza...

Ja go zamarynowałam w aromatycznym sosie z dużą ilością przypraw, schłodziłam, lekko zrumieniłam i dusiłam na małym ogniu, aż stał się mięciutki i soczysty - mniam :)

Taki schab jest idealny na zwykły codzienny obiad, ale też na niedzielny i świąteczny obiad. To piękny kawałek mięsa, który spokojnie możemy podać na Wielkanoc lub na Boże Narodzenie - na ciepło lub na zimno - jako zimna płyta z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Watro też wiedzieć, że jeśli podawany będzie na zimno, to trzeba zostawić go do ostudzenia w tym sosie - nie będzie wtedy suchy, lecz wilgotny.

Schab przyrządzony według tego przepisu pięknie wygląda i wspaniale pachnie, dlatego jest idealnym kandydatem na świąteczne mięso :)

Śmiało można go zrobić i serwować na kanapki - jako zdrową, domową wędlinę, a wiadomo taka wędlinka zrobiona w domu przez nas ma dużo mniej soli i chemii...

Przepis jest prosty, a danie efektowne - polecam i życzę smacznego!

Składniki

Na 5 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
80 dag schabu
2 łyżki oleju kokosowego
ocet balsamiczny
1 łyżeczka ziół Małgorzaty
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 35 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 20 minut
Oczekiwanie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Schab umyć i osuszyć. Dodać do niego olej kokosowy, kilka kropli octu balsamicznego, zioła Małgorzaty, estragon oraz po szczypcie pozostałych przypraw: gałki muszkatołowej, granulowanego czosnku, ostrej i słodkiej papryki w proszku, soli i ...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 207  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!