Ze schabu to zazwyczaj smażymy kotlet schabowe, a może warto zrobić coś innego?? Np. schab w sosie własnym?

Miękki, aromatyczny i soczysty... taki schab chodził za mną już od jakiegoś czasu ;)

A to nie lada wyczyn zrobić ze schabu soczyste mięsko, bo wiadomo, że schab to suchy kawałek mięsa, a podczas pieczenia dodatkowo się wysusza...

Ja go zamarynowałam w aromatycznym sosie z dużą ilością przypraw, schłodziłam, lekko zrumieniłam i dusiłam na małym ogniu, aż stał się mięciutki i soczysty - mniam :)

Taki schab jest idealny na zwykły codzienny obiad, ale też na niedzielny i świąteczny obiad. To piękny kawałek mięsa, który spokojnie możemy podać na Wielkanoc lub na Boże Narodzenie - na ciepło lub na zimno - jako zimna płyta z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Watro też wiedzieć, że jeśli podawany będzie na zimno, to trzeba zostawić go do ostudzenia w tym sosie - nie będzie wtedy suchy, lecz wilgotny.

Schab przyrządzony według tego przepisu pięknie wygląda i wspaniale pachnie, dlatego jest idealnym kandydatem na świąteczne mięso :)

Śmiało można go zrobić i serwować na kanapki - jako zdrową, domową wędlinę, a wiadomo taka wędlinka zrobiona w domu przez nas ma dużo mniej soli i chemii...

Przepis jest prosty, a danie efektowne - polecam i życzę smacznego!

Składniki

Na 5 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
80 dag schabu
2 łyżki oleju kokosowego
ocet balsamiczny
1 łyżeczka ziół Małgorzaty
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 35 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 20 minut
Oczekiwanie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Schab umyć i osuszyć. Dodać do niego olej kokosowy, kilka kropli octu balsamicznego, zioła Małgorzaty, estragon oraz po szczypcie pozostałych przypraw: gałki muszkatołowej, granulowanego czosnku, ostrej i słodkiej papryki w proszku, soli i ...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu
a także 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Pozostała część tego przepisu
oraz wszystkie 7682 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 207  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!