Fajny, prosty przepis dzięki któremu kawałek mięsa możemy zamienić na apetyczne mięsko do chleba. Po co kupować różne - nieznane nam składem chemicznym szynki, jak sami w domu możemy przygotować sobie taką pychotkę :) Przynajmniej wiemy, co jemy ;)
W tym przepisie karczek polewamy olejem i nacieramy przyprawami: słodką i ostrą papryką w proszku, majerankiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, białym pieprzem, solą prowansalską i kolendrą. Do tego zestawu dodajemy jeszcze aromatyczne plasterki cebuli, czosnku oraz listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego..... mmm jak pięknie pachnie w kuchni jak ten karczek się piecze - warto się przekonać ;)
Taki karczek można też podawać na obiad - na ciepło w pysznym sosie, do tego dużo zdrowej surówki, ziemniaczki lub ryż i smaczny obiad mamy gotowy! Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 40 minut |
Karczek opłukać, osuszyć i polać olejem. Posypać szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku, majeranku, rozmarynu, ziół prowansalskich, białego pieprzu, soli prowansalskiej i kilkoma kuleczkami kolendry. Następnie natrzeć tymi przyprawami...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |