To sprawdzony przepis na ciasto z orzechami włoskimi i kremem. Dodajmy, że ciasto jest pyszne i słodziutkie. Można go zaliczyć do grupy przekładańców. Trzy placki z ciasta przekładane są taką samą masą kremową.
Przekładane ciasto orzechowe jak większość tego rodzaju wypieków, pełnię smaku uzyskuje niestety dopiero po 2-3 dniach, aż jego składniki przejdą swoim aromatem. Tutaj trzeba dodać, że przygotowanie przepisu należy rozpocząć jeszcze o jeden dzień wcześniej niż przewidziano podanie wypieku, ponieważ po wyrobieniu ciasto musi 24 godziny leżakować, czyli dojrzewać.
Pomimo tego, że czas przygotowania ciasta z orzechami jest dosyć długi, 3-4 dni przed konsumpcją, warto się skusić, bo wypiek jest niezwykły, ma delikatny orzechowy posmak. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić i zostawić na 24 godziny. Następnego dnia upiec z tego ciasta 3 placki na podłużnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm lub 8 placków na średniej tortownicy. Każdy placek piec...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 105 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Nie, nic się nie zważy :)
Po tym czasie powinno być twardsze, ale na tyle żeby dało się rozłożyć.
W lodówce.