Szukacie pomysłu na dobrą surówkę?? Oto on: prosty i niezawodny przepis na domową surówkę z białej młodej kapustki :)
Młoda kapusta, a jeszcze z własnej uprawy jest miękka, jędrna i soczysta. Do niej dodajemy cebulkę, marchewkę, seler i soczyste jabłuszka do smaku. Na koniec trochę podstawowych przypraw i "składnik sklejający" u nas to majonez i orzeźwiający sok z cytryny... a potem całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły...
Osoby, które za cebulą nie przepadają mogą jej dodać mniej lub wcześniej sparzyć, osączyć, ostudzić i dopiero dodać do surówki. A kto dba o linię, to śmiało majonez może tutaj zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub pół na pół.
Surówka wychodzi - taka pyszna, że hej! Mówię, Wam - pierwsza klasa! :) Każdy sięga po dokładkę, smakuje nawet wybrednym domownikom ;) Mało tego, zajadają się nią nawet dzieci niejadki :) To kogo przekonałam? ;)
Jest ona chrupiąca i bardzo delikatna w smaku. Pasuje do każdego dania obiadowego - i do mięsa i do ryb. Można ją przygotowywać w każdym sezonie, jednak latem - z młodej kapusty wychodzi najlepsza!
Ja przygotowuję ją na obiad bardzo często, ponieważ moja rodzinka ją uwielbia :)
Także przepis sprawdzony i z czystym sercem Wam go polecam!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Oczekiwanie: | 50 minut |
Białą kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Marchew, jabłko i seler obrać ze skó...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 114 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |