Dostałam od mojej mamy dwie piękne i dorodne główki kapusty :) I nie mogłam się zdecydować, z której kapusty mam zrobić surówkę... Po dłuższym zastanowieniu postanowiłam, że tym razem zrobię surówkę i z białej, i z czerwonej kapusty - dwa kolory kapusty w jednej misce - byłam ciekawa smaku i wyglądu ;)

Do tego ładnego i chrupiącego duetu dodałam cebulkę - oczywiście wcześniej ją sparzyłam, aby była delikatniejsza w smaku i nie "szczypała" w język ;) orzeźwiające i soczyste jabłuszko oraz olej, przyprawy i zioła - dla połączenia składników i dla podniesienia smaku surówki.

Później odstawiłam ją, aby wszystko ładnie się przegryzło ;) Efekt tego był taki, że surówka wyszła "pierwsza klasa"! Aromatyczna, chrupiąca i przepyszna.

Świetnie komponowała się z frytkami i pieczonym kurczakiem. Ale super nadaję się także jako dodatek do klusek, ziemniaków, ryżu i kasz. Idealnie pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych.

Jest łatwa, szybka i dosyć tania do przygotowania. Można ją zrobić rano, a serwować po południu ;)

Pamiętajcie, że kapusta serwowana na surowo jest najzdrowsza! Odtruwa wątrobę, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, oczyszcza krew, leczy artretyzm, kaca, ból głowy... Jest zalecana diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. A jej regularne spożycie likwiduje zaparcia.

Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe...

Smacznego!

Składniki

Na 6 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
30 dag białej kapusty
30 dag czerwonej kapusty
sól
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 25 minut (w tym 25 minut pracy).
Praca:25 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Białą i czerwoną kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć razem do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 25 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie sparzyć ...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 122  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!