Dostałam od mojej mamy dwie piękne i dorodne główki kapusty :) I nie mogłam się zdecydować, z której kapusty mam zrobić surówkę... Po dłuższym zastanowieniu postanowiłam, że tym razem zrobię surówkę i z białej, i z czerwonej kapusty - dwa kolory kapusty w jednej misce - byłam ciekawa smaku i wyglądu ;)
Do tego ładnego i chrupiącego duetu dodałam cebulkę - oczywiście wcześniej ją sparzyłam, aby była delikatniejsza w smaku i nie "szczypała" w język ;) orzeźwiające i soczyste jabłuszko oraz olej, przyprawy i zioła - dla połączenia składników i dla podniesienia smaku surówki.
Później odstawiłam ją, aby wszystko ładnie się przegryzło ;) Efekt tego był taki, że surówka wyszła "pierwsza klasa"! Aromatyczna, chrupiąca i przepyszna.
Świetnie komponowała się z frytkami i pieczonym kurczakiem. Ale super nadaję się także jako dodatek do klusek, ziemniaków, ryżu i kasz. Idealnie pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych.
Jest łatwa, szybka i dosyć tania do przygotowania. Można ją zrobić rano, a serwować po południu ;)
Pamiętajcie, że kapusta serwowana na surowo jest najzdrowsza! Odtruwa wątrobę, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, oczyszcza krew, leczy artretyzm, kaca, ból głowy... Jest zalecana diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. A jej regularne spożycie likwiduje zaparcia.
Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe...
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 25 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Białą i czerwoną kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć razem do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 25 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie sparzyć ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 122 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |