Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na przepyszną, warstwową i kolorową sałatkę śledziową :)
Znajdziemy w niej warstwę jajek, śledzi, żółtego sera, majonezu, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, czerwonych buraków, żółtej i czerwonej papryki konserwowej... trochę tego jest ;)
Matiasy przed dodaniem do sałatki wymoczyłam w mleku, dzięki temu stały się delikatne w smaku, ale całej soli nie oddały ;) dlatego do sałatki soli już nie dodawałam, tylko szczyptę ostrości - czyli pieprzu i odżywczej zieleninki - pietruszki :)
Z tych składników wyjdzie nam duża miska apetycznej sałatki. Ona pięknie prezentuje się na każdym stole. Ozdabia wręcz świąteczny stół - jest idealna na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :) Ale super też nadaje się na każde rodzinne świętowanie - na urodziny, na imieniny, na prywatkę itd.
Po "złożeniu" warto włożyć ją na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki - aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje wyśmienicie, bo sięgają po dokładkę nawet te osoby, które za śledziami nie przepadają...
Sałatka jest prosta do przygotowania, a żeby nie była aż tak kaloryczna, to połowę majonezu można zamienić na śmietanę lub jogurt naturalny.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 2 godziny |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Śledzie opłukać, zalać mlekiem (około 1 szklanki), zostawić na około 30 minut, a następnie opłukać pod wodą, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i oddzielić żółtka od białek. Białka pok...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 164 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |