Ojczyzną sosu lub dipu tzatziki jest Grecja. To doskonały dodatek do dań przygotowanych na grillu lub w kuchni poprzez smażenie lub pieczenie. Tzatziki można również podawać samodzielnie jako przystawkę, w charakterze dipu.
Przygotowanie tego sosu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Jarzyny wymagają oczyszczenia i odpowiedniego rozdrobnienia, po czym wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i wymieszać, a następnie pozostawić w lodówce - do "przegryzienia się składników".
Sos tzatziki idealnie pasuje do różnych dań mięsnych z grilla i przygotowywanych w tradycyjnej kuchni.
Ten sos jest idealny do pizzy, zapiekanek, jajek, placków ziemniaczanych, kanapek, kiełbasek, steków i innych potraw z grilla - mniam :)
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina i 20 minut |
Zielony ogórek opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na około 10 minut, a następnie odsączyć z soku. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opł...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 36 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |