W przepisie na tą kolorową, niezwykle smaczną i sycącą, ale równocześnie dietetyczną sałatkę znajdziemy składniki należące do różnych grup produktów.
Są tam warzywa: zielona sałata, ogórek zielony, cebula, koperek i seler konserwowy, a także szynka i chrupiące, lekko zrumienione nasiona słonecznika.
Jednym z najważniejszych składników tej sałatki są jajka i kukurydza konserwowa.
Do jej przygotowania użyjemy również masła, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz przypraw: soli morskiej i pieprzu.
Połączenie tych składników dało w sumie potrawę ciekawą pod względem smakowym, delikatną i aromatyczną.
Sałatka ta nadaje się na letnie śniadanie lub kolację, a także jest świetnym pomysłem na wakacyjny obiad w upalne dni. Fajnie się też sprawdza jako sałatka do potraw z grilla, a super smakuje z czosnkowym pieczywem z rusztu - mniam!
Pięknie prezentuje się na stole, jest kolorowa, i do tego nie tucząca. Można ją zaliczyć do sałatek dietetycznych, dlatego śmiało mogą się nią zajadać osoby odchudzajcie się, a także będące na diecie zdrowotnej.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Zieloną sałatkę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i razem wymieszać.
Słonecznik przesypać na małą patelnie dodać masło i razem smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ab...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 129 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |