Szaszłyki to często wykonywane i bardzo lubiane danie mięsno-warzywne z grilla :)

Często, ze względu na zastosowane warzywa, szaszłyki mienią się różnymi kolorami. Biały, czerwony, zielony, żółty to te najczęściej spotykane barwy. Pochodzą od kolorowych papryk, cebuli, marchwi czy innych zastosowanych jarzyn.

W tym przepisie na szaszłyki z grilla zastosowano mięso z drobiu, a konkretnie mniej popularny filet z indyka. Mięso z indyka to zdrowe, chude mięso, które polecane jest często osobom dbającym o linię. Drób jest szybkim w przygotowaniu mięsem i lubianym przez większość z nas.

Warto jak najczęściej przygotowywać potrawy, zarówno w kuchni tradycyjnej, jak również na grillu, które w połączeniu z warzywami tworzą ciekawe i smaczne, a do tego zdrowe dania. Szaszłyki z indyka z warzywami można spożywać nawet w czasie stosowania różnych diet.

Takie szaszłyki to świetna propozycja na letni, wakacyjny lunch, obiad lub kolację. Do szaszłyków warto serwować ciekawy smakowo sos na zimno (dip) lub zdrowe i lekkie sałatki, np. z zielonej sałaty lub z kapusty pekińskiej - mniam!

To także świetna propozycja na przyjęcie w ogrodzie ze znajomymi, z przyjaciółmi lub z rodzinką. Serwowane na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie!

Szaszłyki z podanego przepisu wychodzą kolorowe, smaczne i... sycące! Dlatego warto się na nie skusić :) Są idealne i bardzo rozchwytywane w wiosennym oraz letnim sezonie...

Smacznego.

Składniki

Na 3 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 pojedynczy mały filet z indyka (ok. 70 dag)
1 duża zielona papryka
3 duże cebule (3 x 15 dag)
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać oliwę z oliwek, przyprawę do indyka, przyprawę kuchni greckiej, majeranek, suszony koperek, sól morską i pieprz ziołowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na oko...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 139  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!