Czy można na grillu przygotować danie złożone równocześnie z kilku różnych produktów np. kawałków mięsa, wędlin i warzyw?? Jak najbardziej można! :)
Taki sposób przygotowania dania to szaszłyki.
Na specjalnie przygotowane patyczki nabija się przemiennie kawałki produktów np. mięso, warzywo, i ponownie mięso i znowu warzywo. Ilość nadzianych produktów zależy od długości patyczka.
Taka kompozycja, pomieszanych produktów pozwala na przejście aromatu z poszczególnych elementów szaszłyka na sąsiednie kawałki potrawy.
Można w ten sposób uzyskać niepowtarzalne pod względem kolorystycznym, smaczne danie mięsno–warzywne.
Pomimo tego, że przygotowanie szaszłyków wymaga trochę więcej czasu niż zwykłe grillowanie na ruszcie, warto trochę się natrudzić, bo szaszłyki to wyjątkowo smakowite danie.
Polecamy i smacznego życzymy :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Oczekiwanie: | 3 godziny |
Polędwicę wieprzową i wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przelać olej. Dodać szczyptę przyprawy do grilla, majeranku, kminku i słodkiej papryki w proszku. Razem wymieszać, a następnie polać polędwicę i bocz...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 459 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Najzwyklejszy boczek wędzony można śmiało tutaj zastosować - nie będzie za suchy - smacznego :)