Przedstawiamy Wam kolejny przepis kulinarny na prostą potrawę z grilla, czyli na przepyszne szaszłyki :)
Proste w wykonaniu danie, to nie znaczy byle jakie! To szaszłyki, do wykonania których użyto wątróbek drobiowych oraz wędzonego boczku, a te składniki oddzielono od siebie zdrową i aromatyczną cebulą.
Takie szaszłyki proponujemy szczególnie miłośnikom wątróbki, ale nie tylko ;)
Wątróbka moczy się 24 godziny w mleku, które podobnie jak piwo dodaje jej miękkości i kruchości. Po wypłukaniu w wodzie nie wyczuwa się smaku, ani zapachu mleka. Tak więc, warto zapamiętać, aby planując podanie szaszłyków na przyjęciu w plenerze, przygotowania rozpocząć jeden dzień wcześniej.
Tak proste danie jakim są szaszłyki wykonane z wątróbek i boczku, w sumie z niezbyt szlachetnych mięs, na pewno zasmakuje wszystkim uczestnikom biesiady.
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 1 dzień |
Wątróbkę oczyścić, opłukać i zamoczyć w mleku na noc. Na drugi dzień opłukać, osuszyć i pokroić (przekroić) na większe kawałki. Wędzony boczek opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić (najlepiej w tzw. trójkąty, czyl...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 517 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Dziękuję Gabrysiu :) Mam nadzieję, że Ci będą smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Mniam, uwielbiam wątróbkę, hop do ulubionych:),bardzo chętnie skorzystam z twojego przepisu Dorotko:)