Papryka to łatwo dostępne warzywo z rodziny psiankowatych, które można kupić w każdym sklepie jarzynowym albo... - to propozycja dla pracowitych - samodzielnie wyhodować we własnym ogródku :)
Gatunków papryki jest wiele, ale nas interesuje coś innego. Tym, co odróżnia na pierwszy rzut oka papryki między sobą jest ich piękny i soczysty kolor.
W kuchni bardzo często wykorzystuje się różnokolorowe artykuły spożywcze dla uzyskania dodatkowych efektów estetycznych przygotowywanych potraw. Kolorowe danie ładnie się prezentuje, a swoim wyglądem zaprasza chętnych do kosztowania :)
Dostępnych kolorów jest kilka: najczęściej to papryka czerwona, papryka zielona czy papryka żółta...
Nie bez znaczenia jest wartość odżywcza papryki, która posiada właściwości lecznicze, dlatego jak najbardziej jest wskazana w codziennym wyżywieniu człowieka.
Podobny skutek może wywołać przystawka w postaci kolorowych papryk przygotowanych na grillu i podanych do potraw z mięsa czy kiełbas.
Ja polecam spróbować kolorowej papryki z grilla. Przepis na tę paprykę jest błyskawiczny, dlatego tym bardziej warto się na nią skusić!
Ja już życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Kolorowe papryki umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Następnie oczyścić z pestek, opłukać i ponownie osuszyć. Krążki kolorowych papryk posypać ostrą papryką w proszku. Rozłożyć na tackach aluminiowych i ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 167 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |