Najczęściej na grillu przygotowywane są potrawy o charakterze mięsnym. Ale czy warto grillować warzywa? Odpowiedź może być tylko jedna: zdecydowanie warto!
Przygotowane w ten sposób warzywa stanowią świetny dodatek do potraw mięsnych z grilla lub nawet zwyczajnie, wykonywanych w kuchni w piekarniku.
Wiadomo, warzywa to witaminy, a więc w ten sposób można przemycić dodatkową porcję tych niezbędnych w naszej diecie wartości odżywczych.
Kolorowe warzywa na talerzu lub na tacce podane w plenerze niewątpliwie dodadzą atrakcyjności podawanym daniom.
Nic tak, oprócz głodu nie nastraja pozytywnie do zjedzenia czegoś apetycznego, jak ładny, kolorowy i atrakcyjny wygląd serwowanej potrawy, która tym sposobem mówi „zjedz mnie”.
Taka grillowana papryka to bardzo prosta i tania "sprawa", ale to też bardzo aromatyczny przysmak o delikatnej konsystencji :)
Papryka z grilla po prostu rozpływa się w ustach, dlatego warto o niej pamiętać przy grillowaniu kiełbasek lub steków.
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Kolorową paprykę pokroić wzdłuż na kawałki, oczyścić, opłukać i osuszyć. Przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sos sojowy...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 147 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |