Do wykonania tego przepisu kulinarnego na potrawę z grilla wykorzystamy palący się w grillu węgiel drzewny.
Przed tym jednak musimy przygotować odpowiednio ziemniaki. Po wykonaniu czynności opisanych w przepisie, umieszczamy zapakowane ziemniaki w popiele.
Plusem takiego sposobu grillowania ziemniaków jest to, że ruszt nad ogniem można w tym samym czasie wykorzystać do pieczenia innych potraw, np. mięsa, kiełbasek, szaszłyków bądź ryb, po czym gorące ziemniaki można podać jako dodatek do dania z rusztu...
Ziemniaczki te mają wspaniały smak i z pewnością każdy skusi się, by je skosztować. Świetnie smakują serwowane z sosem czosnkowym. A miłośnicy czosnku mogą obok ziemniaczka do aluminiowej folii włożyć ząbek czosnku - mniam :)
Takie ziemniaki są lekkostrawne i dostarczają nam dużo witamin (najwięcej jest w nich witaminy C) oraz minerałów, ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedzmy je więc na zdrowie :)
Polecamy i smacznego grillowania!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać do nich koperek, sól morską i razem wymieszać.
Na folii aluminiowej (...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 207 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |