Kukurydza to jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. I nie bez powodu tak jest. Kukurydza jest bowiem źródłem wielu witamin i zawiera cenne dla organizmu składniki mineralne. Ważną rolę w odżywianiu człowieka spełniają kwasy OMEGA 3, a kukurydza zawiera spore jej ilości.
Dlatego kukurydza powinna często gościć na naszych stołach. W kuchni kolby kukurydzy mogą być przyrządzane w różny sposób. Jednym z nich jest kukurydza pieczona na grillu.
Ta zdrowa roślina jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy ją tylko oczyścić i odpowiednio przyprawić, po czym można ją piec na rozgrzanym ruszcie grilla. Po upieczeniu kukurydzę można podawać do potraw mięsnych.
Jeszcze tylko rada. Do celów kulinarnych warto wybierać ładne kolby z dużymi, jasnymi ziarnami oraz zielonymi liśćmi, ponieważ są to rośliny młodsze i nadają się do gotowania lub pieczenia. Nie wybierajmy starych kolb o żółtych liściach.
Polecamy pieczone kolby kukurydzy z grilla jako uzupełnienie potraw mięsnych na imprezach w plenerze.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Kolby kukurydzy obrać z liści, oczyścić, opłukać i osuszyć. Położyć na aluminiowej folii. Polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Obsypać przyprawą d...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |