Można zadać pytanie, w jakim celu grillować czosnek? I czym różni się czosnek surowy od pieczonego czosnku na grillu? Już odpowiadam...
Najczęściej czosnek dodawany jest w charakterze przyprawy do potrawy podczas jej przygotowywania. Tutaj osobno przygotowana główka czosnku, poddana obróbce termicznej na ruszcie stanowi doskonały dodatek do dań wykonanych na grillu lub w sposób tradycyjny, w kuchni.
Dobrze przygotowany na grillu czosnek jest miękki, do tego stopnia, że można go ładnie rozsmarować na kanapce, która nabiera wyrazistego aromatu i smaku, jest po prostu przepyszna. W ten sposób można zastąpić np. w daniach mięsnych musztardę czy chrzan.
Ponadto grillowany czosnek jest spokojniejszy i łagodniejszy w smaku oraz w zapachu niż ten surowy. Tak więc dania nim doprawione uzyskują często nowe oblicze kulinarne.
Taki czosnek to świetna sprawa i być może niezbyt popularny jeszcze sposób na wykorzystanie go do przyprawiania potraw.
Warto się skusić na taką pychotkę z grilla :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 minuta |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Główkę czosnku położyć na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i dokładnie zawinąć. Każdą główkę czosnku zawijamy osobno w folię. Tak przygotowany czosnek położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 30 minut. Od czasu do c...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 13 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
pycha dodatek do potraw z grilla