Ten popularny ser często można spotkać w przepisach kulinarnych na potrawy z grilla. A ta popularność wynika z właściwości camemberta...
Jest to smaczny i pewnie z tego powodu lubiany, miękki ser podpuszczkowy, pokryty pleśnią o białej barwie. W kuchni ma szerokie zastosowanie, na zimno do przygotowania kanapek, sałatek, koreczków, jako przekąska. Na ciepło ser camembert może być panierowany oraz przygotowywany z dodatkami, i potem smażony lub pieczony również na ruszcie grilla.
Zwykle dodatkiem do serka są warzywa lub zioła, które w połączeniu z nim tworzą nowe, często ciekawe i niepowtarzalne kompozycje aromatyczno-smakowe.
Dużą zaletą tego sera jest łatwość i szybkość przygotowywania camemberta na grillu, a dodatki przydatne do jego przygotowania np. czosnek często znajdują się pod ręką, tak więc w przypadku niespodziewanych gości takie danie pomoże w ugoszczeniu przybyszów.
Polecamy i życzymy smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 12 minut |
Serki camembert wyjąć z opakowania. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miseczki przelać olej. Dodać czosnek, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, przyprawę do grilla i granulowan...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 128 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |