Przepyszna, zdrowa i pożywna zupka do wykonania w bardzo krótkim czasie. Do tego jest tania, bo do jej wykonania użyjemy warzyw, na bazie którym otrzymaliśmy przepyszny zakwas do czerwonego barszczu.
I tak w oto bardzo łatwy sposób i z prostych składników otrzymamy same dobre i zdrowe rzeczy: zakwas i zupę :)
Gotowy zakwas przecedzamy, przelewamy do czystych słoików i przechowujemy w lodówce.. aż do Wigilii :) Dolewamy go nam sam koniec do gotowego już i gorącego barszczu, bo z nim wigilijny barszczyk będzie wyjątkowy - gdyż domowego zakwasu nic nie zastąpi...
Po odcedzeniu zakwasu zostają nam same warzywa, ale i ich szkoda wyrzucić, bo są równie zdrowe jak sam buraczany zakwas! Kiszone warzywa można użyć do zupki - sprawdziłam :)
I tym oto sposobem nic nam się nie zmarnuje, a wyjdzie nam tylko na zdrowie - warto więc, przetestować mój pomysł ;)
Zupka z kiszonych warzyw jest bardzo dobra - swoim smakiem i wyglądem przypomina mi barszcz ukraiński - mmm... pycha!
Powodzenia i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 25 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującego się bulionu lub rosołu przełożyć ziemniaki i dodać listek laurowy. Zagotować i gotować przez około 10 minut na małym ogniu.
Kiszone warzywa - ja użyłam ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 360 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |