Nasz wigilijny czerwony barszcz będzie smaczny i będzie miał piękny kolor, jeśli zrobimy go na naturalnym buraczanym zakwasie :)

Buraczany zakwas dodajemy do czerwonego barszczu już na sam koniec gotowania. Potem nasz barszczyk przyprawiamy do smaku tylko solą, pieprzem ewentualnie jeszcze cukrem lub sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem mocno go podgrzewamy (ale nie doprowadzając do zagotowania - a wszystko po to, aby nie stracił koloru)... i podajemy z uszkami - pycha!

Czerwony barszczyk można podawać także z krokietami, pasztecikami, do sałatek - ojjj... do takiego dania też nie trzeba nikogo namawiać ;)

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg czerwonych buraków (waga po obraniu)
25 dag marchwi (waga po obraniu)
15 dag pietruszki (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (przy obieraniu i krojeniu buraków warto mieć założone jednorazowe rękawiczki, bo buraki barwią). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. ...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!