Nasz wigilijny czerwony barszcz będzie smaczny i będzie miał piękny kolor, jeśli zrobimy go na naturalnym buraczanym zakwasie :)

Buraczany zakwas dodajemy do czerwonego barszczu już na sam koniec gotowania. Potem nasz barszczyk przyprawiamy do smaku tylko solą, pieprzem ewentualnie jeszcze cukrem lub sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem mocno go podgrzewamy (ale nie doprowadzając do zagotowania - a wszystko po to, aby nie stracił koloru)... i podajemy z uszkami - pycha!

Czerwony barszczyk można podawać także z krokietami, pasztecikami, do sałatek - ojjj... do takiego dania też nie trzeba nikogo namawiać ;)

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg czerwonych buraków (waga po obraniu)
25 dag marchwi (waga po obraniu)
15 dag pietruszki (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (przy obieraniu i krojeniu buraków warto mieć założone jednorazowe rękawiczki, bo buraki barwią). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. ...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7806 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się