Nasz wigilijny czerwony barszcz będzie smaczny i będzie miał piękny kolor, jeśli zrobimy go na naturalnym buraczanym zakwasie :)
Buraczany zakwas dodajemy do czerwonego barszczu już na sam koniec gotowania. Potem nasz barszczyk przyprawiamy do smaku tylko solą, pieprzem ewentualnie jeszcze cukrem lub sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem mocno go podgrzewamy (ale nie doprowadzając do zagotowania - a wszystko po to, aby nie stracił koloru)... i podajemy z uszkami - pycha!
Czerwony barszczyk można podawać także z krokietami, pasztecikami, do sałatek - ojjj... do takiego dania też nie trzeba nikogo namawiać ;)
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (przy obieraniu i krojeniu buraków warto mieć założone jednorazowe rękawiczki, bo buraki barwią). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |