Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc to już ostatni dzwonek na domowy zakwas z czerwonych buraków ;)
Tylko domowy zakwas z buraków stoi na straży smaku prawdziwego, wigilijnego barszczu... Dodaje się go na sam koniec do gorącego barszczu i już się dalej nie gotuje.
Oczywiście, zawsze można pójść na skróty i kupić gotowy zakwas lub ugotować barszcz zaprawiony octem, bądź cytryną, ale nic nie zastąpi prawdziwych kiszonych buraków...
Zakwas z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, tak jak każda kiszonka wykonana w domu w tradycyjny sposób.
Jest bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem! Wspaniale oczyszcza i wzmacnia krew. Polecany jest przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Zalecany jest po leczeniu antybiotykami.
Dodaje siły i energii, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. Świetnie odkwasza organizm i poprawia jego odporność.
Dlatego warto o nim pamiętać przez cały rok :)
Składniki
Przygotowanie
Do garnka wlać wodę, dodać sól himalajską i cukier trzcinowy. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Do buraczków dodać szczypt...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |