Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
750 ml wody (przegotowanej, zimnej)
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżki soli (kamiennej niejodowanej do przetworów)
50 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
... Przygotowanie
Wodę zagotować. Do ciepłej wody dodać cukier i sól, dokładnie razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.
Do dużego, wypar...
Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Słyszałam właśnie o kiszeniu buraków ze skórką, zrobię tak w przyszłym roku. Dziękuję pięknie za cenne porady. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Zakwas buraczany kiszę i piję od dwóch lat. Ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości oczyszczające i odkwaszające organizm. Przepis na zakwas mam podobny jak powyżej, lecz buraczki kroję ze skórką po dokładnym wyszorowaniu miękką szczoteczką . Czosnek dodaję z łupinkami zgnieciony lekko trzonkiem noża. Piętkę żytniego chleba wkładam w kawałek podwójnie złożonej gazy i zawiązuję nitką, a to po to, żeby po rozmoknięciu chleb nie zmętniał cieczy.
Proszę bardzo :) Mam nadzieję, że się dobrze ukiszą i wigilijny barszczyk będzie smaczny :) Błogosławionych Świąt! :)