Składniki

Przygotowanie
Wodę zagotować. Do ciepłej wody dodać cukier i sól, dokładnie razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.
Do dużego, wypar...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Słyszałam właśnie o kiszeniu buraków ze skórką, zrobię tak w przyszłym roku. Dziękuję pięknie za cenne porady. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Zakwas buraczany kiszę i piję od dwóch lat. Ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości oczyszczające i odkwaszające organizm. Przepis na zakwas mam podobny jak powyżej, lecz buraczki kroję ze skórką po dokładnym wyszorowaniu miękką szczoteczką . Czosnek dodaję z łupinkami zgnieciony lekko trzonkiem noża. Piętkę żytniego chleba wkładam w kawałek podwójnie złożonej gazy i zawiązuję nitką, a to po to, żeby po rozmoknięciu chleb nie zmętniał cieczy.
Proszę bardzo :) Mam nadzieję, że się dobrze ukiszą i wigilijny barszczyk będzie smaczny :) Błogosławionych Świąt! :)