Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
750 ml wody (przegotowanej, zimnej)
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżki soli (kamiennej niejodowanej do przetworów)
50 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Wodę zagotować. Do ciepłej wody dodać cukier i sól, dokładnie razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki.

Do dużego, wypar...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu
a także 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7824 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-12-21
Dorota
Autor przepisu

Słyszałam właśnie o kiszeniu buraków ze skórką, zrobię tak w przyszłym roku. Dziękuję pięknie za cenne porady. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

2016-12-20
Maria

Zakwas buraczany kiszę i piję od dwóch lat. Ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości oczyszczające i odkwaszające organizm. Przepis na zakwas mam podobny jak powyżej, lecz buraczki kroję ze skórką po dokładnym wyszorowaniu miękką szczoteczką . Czosnek dodaję z łupinkami zgnieciony lekko trzonkiem noża. Piętkę żytniego chleba wkładam w kawałek podwójnie złożonej gazy i zawiązuję nitką, a to po to, żeby po rozmoknięciu chleb nie zmętniał cieczy.

2013-12-21
Dorota
Autor przepisu

Proszę bardzo :) Mam nadzieję, że się dobrze ukiszą i wigilijny barszczyk będzie smaczny :) Błogosławionych Świąt! :)

Pozostało: 1