Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
W naczyniu kamiennym układać na przemian plasterki czerwonych buraków i czosnku. Na górę położyć piętkę razowego chleba. Ca...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Robię z 3 kg buraków, czosnku i chrzanu w 5 litrowej butelce po wodzie mineralnej - nie trzeba pilnować i nie pachnie na cały dom - i oprócz soli (jak do ogórków) daję pół łyżki cukru na całość.
Ja kisiłam buraczki w słoikach szklanych - litrowych. Trzy słoiki i ma się duży zapas. Buraczków z kiszenia nie wyrzucać!!! Po zlaniu zakwasu, zalać buraczki świeżą wodą, gotować do miękkości. Następnie przecedzić. Teraz można je wyrzucić:) Mamy wyśmienity barszczyk na Wigilię i nie tylko. Wystarczy doprawić przyprawami. Ja idę na łatwiznę, dosypuję torebkę barszczu instant z Winiar, nie muszę kombinować, ile dać majeranku, ile soli czy pieprzu. Barszcz jest przepyszny!
Ach....zapomniałam....najlepiej w kamiennym garnku.....ale emaliowany , taki do gotowania smialo można uzyc ,nigdy aluminiowy , bo kwas powoduje ze z przechodzą jakies substancje......sloik większy jak najbardziej