W kuchni do przygotowywania różnych przepisów kulinarnych, często stosuje się ocet. Ten najczęściej stosowany, sklepowy - spirytusowy można zastąpić w zależności od potrzeb, innym rodzajem octu. Dobrym zamiennikiem takiego octu jest ocet wykonany własnoręcznie, tutaj podajemy przepis na ocet z jabłek.
Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy? Sposób wykonania octu jabłkowego nie jest wcale skomplikowany, aczkolwiek wymaga trochę cierpliwości, ale jego stosowanie daje rewelacyjne wyniki. Potrawy nim przyprawione uzyskują niepowtarzalny smak i aromat :)
Warto jednak do jego wykonania użyć jabłek z drzew, które nie były opryskiwane chemicznymi środkami ochrony roślin. Mamy wtedy pewność, że nasz ocet jabłkowy to nie trucizna.
Powodzenia :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Oczekiwanie: | 4 dni |
Jabłka (najlepiej z własnego ogrodu) opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki (w skórce).
Do garnka wlać wodę i zagotować. Do letniej, przegotowanej wody dodać miód naturalny i wymieszać.
Do czystego, wyparzonego i such...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
już stoi przelany do butelek supr robię już drugi raz przepis doskonały receptura napisana przejrzyście i zrozumiale
Super! To bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Ocet zrobiony! Dziękuję za przepis DOSKONAŁY! Przechowuje się świetnie