W kuchni do przygotowywania różnych przepisów kulinarnych, często stosuje się ocet. Ten najczęściej stosowany, sklepowy - spirytusowy można zastąpić w zależności od potrzeb, innym rodzajem octu. Dobrym zamiennikiem takiego octu jest ocet wykonany własnoręcznie, tutaj podajemy przepis na ocet z jabłek.

Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy? Sposób wykonania octu jabłkowego nie jest wcale skomplikowany, aczkolwiek wymaga trochę cierpliwości, ale jego stosowanie daje rewelacyjne wyniki. Potrawy nim przyprawione uzyskują niepowtarzalny smak i aromat :)

Warto jednak do jego wykonania użyć jabłek z drzew, które nie były opryskiwane chemicznymi środkami ochrony roślin. Mamy wtedy pewność, że nasz ocet jabłkowy to nie trucizna.

Powodzenia :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg jabłek
...

Przygotowanie

Gotowe za 4 dni i 30 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Oczekiwanie:4 dni
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Jabłka (najlepiej z własnego ogrodu) opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki (w skórce).

Do garnka wlać wodę i zagotować. Do letniej, przegotowanej wody dodać miód naturalny i wymieszać.

Do czystego, wyparzonego i such...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-08-12
beattrycze

już stoi przelany do butelek supr robię już drugi raz przepis doskonały receptura napisana przejrzyście i zrozumiale

2014-03-01
Dorota
Autor przepisu

Super! To bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

2014-02-28
Capuczyno

Ocet zrobiony! Dziękuję za przepis DOSKONAŁY! Przechowuje się świetnie