W kuchni do przygotowywania różnych przepisów kulinarnych, często stosuje się ocet. Ten najczęściej stosowany, sklepowy - spirytusowy można zastąpić w zależności od potrzeb, innym rodzajem octu. Dobrym zamiennikiem takiego octu jest ocet wykonany własnoręcznie, tutaj podajemy przepis na ocet z jabłek.

Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy? Sposób wykonania octu jabłkowego nie jest wcale skomplikowany, aczkolwiek wymaga trochę cierpliwości, ale jego stosowanie daje rewelacyjne wyniki. Potrawy nim przyprawione uzyskują niepowtarzalny smak i aromat :)

Warto jednak do jego wykonania użyć jabłek z drzew, które nie były opryskiwane chemicznymi środkami ochrony roślin. Mamy wtedy pewność, że nasz ocet jabłkowy to nie trucizna.

Powodzenia :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg jabłek
...

Przygotowanie

Gotowe za 4 dni i 30 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Oczekiwanie:4 dni
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Jabłka (najlepiej z własnego ogrodu) opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki (w skórce).

Do garnka wlać wodę i zagotować. Do letniej, przegotowanej wody dodać miód naturalny i wymieszać.

Do czystego, wyparzonego i such...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu
a także 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7747 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się