Zielone szparagi obok szparagów białych, to najpopularniejsze w Polsce warzywa z tego gatunku. Jeśli ktoś chce poprawić swoją pamięć i koncentrację, to powinien jak najczęściej spożywać potrawy zawierające szparagi, a warto też wiedzieć, że sezon na te warzywa jest krótki - więc trzeba się śpieszyć ;)
Zapiekanka wykonana według tego przepisu to smaczna potrawa, w której w roli głównej występują zielone szparagi. Razem z tym zdrowym warzywem zapieczono jeszcze cebulę, szczypiorek, czosnek oraz żółty ser i szynkę. Tak więc w zapiekance znalazły się jarzyny, nabiał oraz chude mięso - mniam!
Taka zawartość zapiekanki, daje smakowite i wyraziste danie, które dodatkowo stanowi ozdobę stołu, ale na krótko, ponieważ błyskawicznie znika z naczynia.
To danie to fajny pomysł, na coś dobrego i innego na letni, wakacyjny obiad. Świetnie smakuje nawet w gorące, upalne dni - serwowane na świeżym powietrzu.
W żaroodpornym naczyniu wygląda ciekawie i apetycznie, a smakuje... rewelacyjnie!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów odłamać. Następnie opłukać i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem szczypty soli, cukru i niewielkiej ilości masła. Gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |