Szparagi! O tym warzywie można mówić tylko dobrze. I to nie jest ironia.
Niskokaloryczne, posiadające fantastyczne właściwości prozdrowotne i do tego bardzo smaczne. Najlepsze są świeże warzywa! Ale niestety, sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni w roku, od maja do czerwca. Tak więc, jeśli ktoś ma ochotę spróbować tych niestety niezbyt popularnych u nas warzyw, to musi uważać, żeby nie przegapić tego okresu...
A jakie dania można przygotować ze szparagów?? Możliwości jest wiele: sałatki, zapiekanki i zupy ze szparagami. To tak ogólnie.
Proponujemy wypróbować zapiekankę z białych szparagów z żółtym serem oraz z aromatycznymi przyprawami. Wykonanie tego dania ze szparagami wcale nie jest trudne ani pracochłonne.
Taka pyszna i zdrowa zapiekanka szparagowa może stanowić wartościową część drugiego dania obiadowego. Jest jeszcze jedna zaleta tego przepisu kulinarnego: wodę, w której szparagi były gotowane można wykorzystać do przyrządzenia zupy. I w ten sposób obiad na bazie szparagów mamy gotowy.
To fajna i smaczna propozycja obiadowa na lato!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i kilku kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z wody (można ją użyć do zupy).
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. C...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Śmietana słodka 30%, powodzenia :)
Polecam, bo są smaczne :)