Uszka z czerwonym barszczem to jedno z dwunastu potraw wigilijnego stołu i jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych.

Domowe, własnoręcznie wykonane uszka - to jest podstawa dobrego smaku :) Takich uszek nie zastąpią nawet te najdroższe sklepowe... A kolejną zaletą domowych uszek jest to, że wiemy co tam dodajemy - a w dzisiejszych czasach warto wiedzieć co się je...

Tak naprawdę przy uszkach nie ma zbyt wiele pracy - to tylko tak "groźnie brzmi" ;)

Wystarczy dobre rozplanowanie pracy i... już! Proponuję w pierwszy dzień zamoczyć suszone grzybki, w drugi zrobić farsz, a w trzeci zrobić ciasto i zabrać się w końcu do sklejania upragnionych uszek. A żeby szło nam szybciej, warto do pracy zaprosić domowników, jeden będzie wałkował, drugi wykrawał krążki, a reszta sklejała. No i przyda się jeszcze ktoś do liczenia tej naszej apetycznej produkcji ;) A będzie co liczyć, bo z tej proporcji wyjdzie nam aż 165 uszek! Także z taką ekipą, uszka pójdą nam "raz dwa" :)

Te smakowite uszka w miękkim cieście, z brzuszkami pełnymi dobrze przyprawionych grzybków doskonale komponują się z czerwonym barszczem - chyba nie ma takiej osoby, która by takiego zestawu nie lubiła... ;)

Uszka z grzybowym farszem można też lekko zrumienić na maśle i podać na stół - to też pychotka!

Zachęcam do ich wykonania i życzę smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto na uszka:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody (wrzącej)
2 łyżki masła (roztopionego)
1 żółtko
...

Przygotowanie

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić w niej przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 90 minut. Na koniec grzyby odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokr...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-01-04
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję ślicznie za piękne słowa :) Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych potraw :)

2016-01-03
Kasia O

Uszka rewelacyjne, zarówno ciasto jaki i farsz. Dorotko dziękuje za cały rok i samym radości w Nowym Roku.