Uszka z czerwonym barszczem to jedno z dwunastu potraw wigilijnego stołu i jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych.
Domowe, własnoręcznie wykonane uszka - to jest podstawa dobrego smaku :) Takich uszek nie zastąpią nawet te najdroższe sklepowe... A kolejną zaletą domowych uszek jest to, że wiemy co tam dodajemy - a w dzisiejszych czasach warto wiedzieć co się je...
Tak naprawdę przy uszkach nie ma zbyt wiele pracy - to tylko tak "groźnie brzmi" ;)
Wystarczy dobre rozplanowanie pracy i... już! Proponuję w pierwszy dzień zamoczyć suszone grzybki, w drugi zrobić farsz, a w trzeci zrobić ciasto i zabrać się w końcu do sklejania upragnionych uszek. A żeby szło nam szybciej, warto do pracy zaprosić domowników, jeden będzie wałkował, drugi wykrawał krążki, a reszta sklejała. No i przyda się jeszcze ktoś do liczenia tej naszej apetycznej produkcji ;) A będzie co liczyć, bo z tej proporcji wyjdzie nam aż 165 uszek! Także z taką ekipą, uszka pójdą nam "raz dwa" :)
Te smakowite uszka w miękkim cieście, z brzuszkami pełnymi dobrze przyprawionych grzybków doskonale komponują się z czerwonym barszczem - chyba nie ma takiej osoby, która by takiego zestawu nie lubiła... ;)
Uszka z grzybowym farszem można też lekko zrumienić na maśle i podać na stół - to też pychotka!
Zachęcam do ich wykonania i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić w niej przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 90 minut. Na koniec grzyby odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokr...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Dziękuję ślicznie za piękne słowa :) Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych potraw :)
Uszka rewelacyjne, zarówno ciasto jaki i farsz. Dorotko dziękuje za cały rok i samym radości w Nowym Roku.