To moje tegoroczne uszka z maślaną nutką - mniam :)

W tym roku masło dodałam i do ciasta i do grzybów - efekt super! Smak uszek delikatny, niebiański... po prostu pycha!

Trochę obawiałam się tego ciasta - jak to masło tam się w nim odnajdzie, ale wszystko wyszło super, gdy wałkowałam jedną partię ciasta, pozostałe było w woreczku. Nic mi tutaj nie wysychało, ani nie było za mokre. Podczas wałkowania nie użyłam do podsypywania ani grama mąki pszennej.

W przypadku grzybowego farszu, jak masło ostygło to były widoczne takie białe "dodatki" - wiadomo - zimne masło, ale to w niczym nie przeszkadzało, bo uszka i tak serwowaliśmy na ciepło! :)

Pozdrawiam wszystkich miłośników uszek :)

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Maślane ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 jajko
ok. 1 szklanka wody (wrzącej)
...

Przygotowanie

Gotowe za 4 godziny i 20 minut (w tym 3 godziny i 20 minut pracy).
Praca:3 godziny i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Średnia trudność wykonania.
Tanie.

Suszone grzyby wypłukać kilka razy w wodzie, a następnie zalać zimną wodą i pozostawić w niej przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Na koniec grzyby odcedzić i ostudzić. Cebulę obra...

Zostało jeszcze 89% treści przepisu
a także 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7765 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się