Tort chlebowy... hmm brzmi ciekawie i niezwykle kusząco prawda?? ;)
I taki też jest! Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej :)
Wbrew pozorom jest przy nim bardzo mało pracy. Bo tutaj nie trzeba piec, gotować, więc nawet studzić nie mamy czego... tylko kroimy, mieszamy, składamy i sklejamy - tak na szybko!
Można go od razu podać na stół - tak jak to zrobiliśmy my - bo goście już nie mogli się doczekać konsumpcji tego pysznie zapowiadającego się torcika :) Ale można go też schłodzić w lodówce, i to na dwa sposoby: całego gotowego już torcika lub samego przełożonego chlebkiem, a smarowanie boków i dekorację zostawiamy sobie na tuż przed podaniem na stół, aby sos nam się nie wysuszył, a warzywa nie zjechały lub nie zwiędły....
Pomysłodawcą tego tortu jest Agnieszka, a jego wykonawcą Wojtek :) Za co bardzo IM dziękuję :D Ja natomiast byłam fotografem, czujnym obserwatorem i doradcą ;)
Muszę Wam powiedzieć, że ten torcik to bardzo fajna sprawa! Można go zrobić jak tylko chcemy i gdzie tylko chcemy ;) Po prostu zabieramy ze sobą produkty, przekładamy i już :)
Jeśli nie chce nam się gotować lub nie mamy pomysłu na obiad, a tu domownicy są głodni, to z pomocą przychodzi nam kanapkowy torcik!
Oczywiście dodatki możemy tutaj sobie zmieniać, jak ktoś nie lubi ryby, to dodaje szynkę, żółty ser, jajka, pieczarki... pole do popisu mamy duże ;) a jeszcze większe z dekoracją :)
WoW! A jakie on budzi zainteresowanie wśród dzieci?? a zwłaszcza niejadków?!
Można go podawać na różnie okazje... na zwykłe i uroczyste śniadania, obiady, kolację, przyjęcia urodzinowe, duże i małe imprezy, a także na Święta! Robi furorę na Andrzejakach, Sylwestrze, a także na karnawałowym szaleństwie! To świetna imprezowa przekąska podawana jako zimna płyta. Jest ona alternatywą na klasycznych kanapek.
Taki chlebowy tort jest świetnym zamiennikiem słodkiego urodzinowego tortu - to jest wspaniała sprawa dla osób będących na diecie zdrowotnej i odchudzającej (oczywiście używamy tutaj takich składników, których nie zabrania nam dieta). Jednak tort też może być zdrowy!
Nie każdy przecież lubi słodycze i co za tym idzie torty na słodko... a taki wytrawny torcik będzie dla niego miłą niespodzianką.
Po rozkrojeniu takiego kanapkowego torcika goście są mile zaskoczeni i słyszymy tylko pytanie za pytaniem: co to takiego, z czego ta masa, co to za ciasto...? ;) Widząc tort w całości są święcie przekonani, ze to jest "zwykły, słodki tort", a tu taka niespodzianka ;)
Tort chlebowy z rybą to również świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad. To szybko, konkretnie i na temat ;) Głodne i zapracowane osoby wiedzą co mam na myśli ;)
Dziękuję pięknie jeszcze raz za tę smakowitą inspirację i pozdrawiam :)
A Was zachęcam do wykonania tego toru, życząc powodzenia, a potem smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć czerwoną cebulę, ogórki konserwowe i czosnek. Dodać majonez, kilka kropli oct...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |