Tort ze słodką śmietankową masą i kolorowymi, apetycznymi kostkami galaretek - cudnie wygląda i świetnie smakuje :)

Jest dosyć prosty do wykonania, a najlepiej pracę przy nim rozłożyć sobie na dwa dni. Tak na spokojnie: w jeden dzień pieczemy dwa biszkopty - jasny i ciemny oraz przygotowujemy osobno trzy kolory galaretek: zieloną, czerwoną i żółtą, a jeśli zdążą nam też stężeć, to można je już pokroić. A na drugi dzień zostanie nam tylko przekrawanie biszkoptów (kroją się wtedy o wiele lepiej: nie kruszą, nie gniotą, nie targają), później przygotowanie masy śmietankowej i składanie tortu - taki podział pracy przy torcie jest bardzo dobry, bez pośpiechu, bez zmęczenia i bez stresu, nic nas "nie goni" - wtedy lepiej się pracuje - to wielokrotnie sprawdzona i polecana moja metoda :)

Ten tort jest pyszny, słodki i kolorowy. Dla dzieci idealny, gdyż uwielbiają słodką śmietankę, a jeszcze bardziej chyba kolorowe galaretki! Tutaj z galaretek można wykrawać dowolne kształty (misie, samochodziki, kwiatki, serduszka w zależności od okazji lub od zainteresowania Solenizantów).

Kolorowe galaretki są wspaniałym pomysłem do dekoracji śmietanowych tortów, gdyż gotowy i udekorowany torcik można spokojnie schłodzić, aby wszystkie masy fajnie się przegryzły, a dekoracja nie spłynęła i nie zalała nam kolorami tortu, co czasami przy różnych cukierkowych i kolorowych dekoracjach ma niestety miejsce...

W wersji dla dorosłych biszkopty śmiało można nasączyć "procentami" np. rumem, bądź herbatą lub kawą ze spirytusem ;)

Zachęcam do wykonania na najbliższe urodzinki, życząc wszystkiego naj naj oraz udanego i smacznego tortu! :)

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Kakaowy biszkopt:
3 jajka
sól
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ łyżki kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jasny biszkopt:
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 40 minut (w tym 2 godziny pracy).
Praca:2 godziny
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa znacznie podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąk...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 97  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!