Tort ze słodką śmietankową masą i kolorowymi, apetycznymi kostkami galaretek - cudnie wygląda i świetnie smakuje :)

Jest dosyć prosty do wykonania, a najlepiej pracę przy nim rozłożyć sobie na dwa dni. Tak na spokojnie: w jeden dzień pieczemy dwa biszkopty - jasny i ciemny oraz przygotowujemy osobno trzy kolory galaretek: zieloną, czerwoną i żółtą, a jeśli zdążą nam też stężeć, to można je już pokroić. A na drugi dzień zostanie nam tylko przekrawanie biszkoptów (kroją się wtedy o wiele lepiej: nie kruszą, nie gniotą, nie targają), później przygotowanie masy śmietankowej i składanie tortu - taki podział pracy przy torcie jest bardzo dobry, bez pośpiechu, bez zmęczenia i bez stresu, nic nas "nie goni" - wtedy lepiej się pracuje - to wielokrotnie sprawdzona i polecana moja metoda :)

Ten tort jest pyszny, słodki i kolorowy. Dla dzieci idealny, gdyż uwielbiają słodką śmietankę, a jeszcze bardziej chyba kolorowe galaretki! Tutaj z galaretek można wykrawać dowolne kształty (misie, samochodziki, kwiatki, serduszka w zależności od okazji lub od zainteresowania Solenizantów).

Kolorowe galaretki są wspaniałym pomysłem do dekoracji śmietanowych tortów, gdyż gotowy i udekorowany torcik można spokojnie schłodzić, aby wszystkie masy fajnie się przegryzły, a dekoracja nie spłynęła i nie zalała nam kolorami tortu, co czasami przy różnych cukierkowych i kolorowych dekoracjach ma niestety miejsce...

W wersji dla dorosłych biszkopty śmiało można nasączyć "procentami" np. rumem, bądź herbatą lub kawą ze spirytusem ;)

Zachęcam do wykonania na najbliższe urodzinki, życząc wszystkiego naj naj oraz udanego i smacznego tortu! :)

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Kakaowy biszkopt:
3 jajka
sól
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ łyżki kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jasny biszkopt:
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 40 minut (w tym 2 godziny pracy).
Praca:2 godziny
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa znacznie podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąk...

Zostało jeszcze 94% treści przepisu oraz 35 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 97  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!