Mam jabłka to może upiekę jabłecznik, ale jaki przepis?? Szukam inspiracji...
O o mam! Będzie na kakaowym biszkopcie, przekładany masą serową - pyszny!
Ten przepis to fajny pomysł na inny, może trochę nietypowy, bo warstwowy i składany jabłecznik :) Jabłecznik z dużą ilością soczystych jabłuszek z dodatkiem bardzo aromatycznej galaretki, o dosyć ciekawej nazwie, bo ametystowej :) Ta galaretka ma cudny zapach :)
Użyłam tutaj też nietypowych serków jak na ciasto przystało, bo zwykłych naturalnych serków Bieluch, które zazwyczaj używam na kanapki, ale tym razem postanowiłam dać mu szersze pole do popisu - i... jak się okazało sprawdził się także w "słodkim sprawdzianie" :) Ale jeśli ktoś jest przekonany tylko do homogenizowanych, to może używać też ich tutaj.
Jabłecznik ten jest położony na miękkim, kakaowym spodzie. Całość po złożeniu polewamy samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy chrupiącymi płatkami migdałów.
To ciacho jest dobre na każdą okazję, do zwykłej kawusi, na weekendowy wypiek ale i na urodzinowy czy świąteczny stół. Zawsze ładnie się prezentuje - tak elegancko.
Jeśli mamy dużo jabłek, a pomysły na owocowe ciasta nam się kończą to zachęcam do przetestowanie tego - będziecie zadowoleni, mówię Wam!
Życzę udanego jabłecznika i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do cia...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |