Ten przepis to fajny pomysł na wykorzystanie białek oraz szybki sposób na bardzo puszystą i aromatyczną babkę z cytrynową nutką :)

Można powiedzieć, że jest to "babka z odzysku", bo upiekłam ją tylko i wyłącznie dlatego, że zostały mi białka, gdyż same żółtka użyłam do kruchego ciasta, a białka niestety tam już nie były potrzebne...

Takich przepisów jest niestety dużo, gdzie potrzebujemy tylko same żółtka, a tutaj proszę - tylko same białka... a ta babka wychodzi naprawdę pyszna, i długo sobie nie "poleży" bo zaraz błyskawicznie znika ;)

Kolejną jej zaletą, jest to, że do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku, tanich produktów - warto się skusić :)

Udanego wypieku życzę i smacznego!

Składniki

Na 10 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 10
Cytrynowe ciasto:
5 białek
sól
...

Przygotowanie

Gotowe za 50 minut (w tym 10 minut pracy).
Praca:10 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki, a sok z cytryny wycisnąć i przecedzić (aby nie było pestek). Masło roztopić i ostudzić.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. N...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 66  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (9)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-03-08
JUla

Jest świetna na wykorzystanie białek, ja dodaję do środka małe kostki czekolady z orzechami - pycha!

2018-07-13
Dorota
Autor przepisu

Dokładnie, każdy piekarnik jest różny, dlatego zawsze warto piec według własnego piekarnika, aby ciasta nie przypalić. Pozdrawiam serdecznie :)

2018-07-13
marta

Jak to piekarnik piekarnikowi nierówny :) u mnie bardziej pasuje temperatura 150 stopni ponieważ przy 170 szybko się rumieni (po 15 minutach)

Pozostało: 6