Ten przepis to fajny pomysł na wykorzystanie białek oraz szybki sposób na bardzo puszystą i aromatyczną babkę z cytrynową nutką :)
Można powiedzieć, że jest to "babka z odzysku", bo upiekłam ją tylko i wyłącznie dlatego, że zostały mi białka, gdyż same żółtka użyłam do kruchego ciasta, a białka niestety tam już nie były potrzebne...
Takich przepisów jest niestety dużo, gdzie potrzebujemy tylko same żółtka, a tutaj proszę - tylko same białka... a ta babka wychodzi naprawdę pyszna, i długo sobie nie "poleży" bo zaraz błyskawicznie znika ;)
Kolejną jej zaletą, jest to, że do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku, tanich produktów - warto się skusić :)
Udanego wypieku życzę i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki, a sok z cytryny wycisnąć i przecedzić (aby nie było pestek). Masło roztopić i ostudzić.
Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. N...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 66 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Jest świetna na wykorzystanie białek, ja dodaję do środka małe kostki czekolady z orzechami - pycha!
Dokładnie, każdy piekarnik jest różny, dlatego zawsze warto piec według własnego piekarnika, aby ciasta nie przypalić. Pozdrawiam serdecznie :)
Jak to piekarnik piekarnikowi nierówny :) u mnie bardziej pasuje temperatura 150 stopni ponieważ przy 170 szybko się rumieni (po 15 minutach)