Sprawdzony pomysł na słodkie wykorzystanie cukinii. Brzmi ciekawie, nieprawdaż? ;)

Jak się okazało z cukinii można robić słodkie dżemy, babki, a ja Wam proponuję przepyszne, wysokie ciasto z upajającą paletą warstw smakowych i aromatów :)

A oto wykonanie tego fenomenalnego ciasta :)

Cukinię ścieramy na tarce razem z jabłuszkami, dodajemy cynamon, smażymy i na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową...

A wcześniej pieczemy puszysty biszkopt, przekrawamy go, a w środek wykładamy aromatyczną cytrynową masę budyniową - super jest - łatwa i szybka do przygotowania, i co ważne nigdy się nie zwarzy!

Na tak przygotowane ciacho wykładamy potem naszą pyszną cukiniową masę, a na koniec polewamy dużą ilością słodziutkiej polewy czekoladowej i do dekoracji naszego super wypieku, wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi - mmm.... co za ciacho mówię Wam :)

Już na sam koniec nasze gotowe ciasto wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schodziło, smaki się przegryzły i nam lepiej smakowało :)

Powiem Wam, że goście byli miło zaskoczeni smakiem tego ciasta, wyglądało cudnie, miało odpowiednią konsystencję, nic się nie rozpadało, nie rozjeżdżało nawet jak kroiło się kawałek ciacha widelczykiem to ono cały czas "trzymało pion" jak to skomentowali moi biesiadnicy ;)

A jak im powiedziałam, że tam jest cukinia, to zachwytów nie było końca! :)

Także polecam to ciacho na każdą okazję, jest super do zwykłej codziennej kawusi, jak i na przyjęcia, prywatki i Święta :) Ma ono bogatą paletę barw, dlatego pięknie prezentuje się na stole.

Życzę udanego wypieku i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Jasny biszkopt:
6 jajek
sól
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
...

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem delikatnie wym...

Zostało jeszcze 91% treści przepisu oraz 31 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!