Przedstawiam Wam kruche, aromatyczne ciasto ze słodką cukiniową masą z nutką pomarańczy, przykryte koksową bezą i polane polewą czekoladową - pycha!
To super warstwy, o pięknych, kuszących kolorach i cudownym aromacie :)
Jeśli mamy cukinię, to można z niej zrobić słodki użytek i wykorzystać ją do wypieków. Moja propozycja jest "bogata", to nie jest przepis na babkę z dodatkiem startej lub pokrojonej w kostkę cukinii, lecz przepis na super warstwowe ciasto, w którym z cukinii przygotowujemy słodką masę z dodatkiem skórki i soku z soczystej pomarańczy. I ta właśnie masa cukiniowa jest składnikiem sklejającym dwa upieczone i ostudzone placki: kruchy spód i górną kokosową bezę.
Wbrew pozorom jest to dosyć łatwy i tani przepis do wykonania, na który koniecznie trzeba się skusić w sezonie letnim lub jesiennym, kiedy pod ręką mamy młode i jędrne cukinie... a poza tymi sezonami jeśli nie mamy cukinii, tę środkową masę można zastąpić musem z brzoskwiń, jabłek, gruszek, a nawet z dyni. Jak widać możliwości jest wiele - najlepiej piec po kolei ;)
Jeszcze taka mała rada: przed podaniem na stół, to ciacho warto wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej, dzięki czemu tłuszcz z kruchego ciasta - w naszym przypadku masło nie będzie twarde... i cały kruchy spód na tym zyska ;)
Muszę przyznać, że ten cukiniowy wypiek bardzo, bardzo mi smakuje. To coś niebywale dobrego dla miłośników kruchych ciast.
To ciasto jest idealne na każdą okazję, do codziennej kawki, ale też na świąteczny lub urodzinowy stół. Pięknie się prezentuje, kusi swoimi kolorami, warstwami i dlatego błyskawicznie ze stołu znika!
Cudnie smakuje. To samo kruche ciasto jest wyjątkowo kruche, słodkie i aromatyczne, bo z dodatkiem kardamonu i wanilii - pięknie pachnie jak się piecze :)
Warto się przekonać!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, kardamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem posiekać nożem, wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 121 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |