Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na mocno kruche ciasto ze słodką i puszystą masą śmietankową przykrytą orzechową bezą. Smak ciasta wzbogacają słodkie powidła śliwkowe oraz dodatek pysznej polewy czekoladowej - mniam :)

Ciasto jest kruche, słodkie i wilgotne - jak odpowiednio długo schłodzi się w lodówce.

Jest łatwe i proste do zrobienia. Jedynie trochę czasu może nam zająć obieranie i mielenie orzechów włoskich, ale można je też kupić gotowe - mielone.

Ten orzechowiec na kruchym cieście jest wyjątkowy w smaku. Nadaje się na każdą imprezę - urodziny, chrzciny, prywatki, Sylwestra, ale także do zwykłej, niedzielnej kawusi...

Jeśli ktoś ma dużo orzechów włoskich, a nie ma już pomysłów na ciasta z orzechami, to zachęcam właśnie do spróbowania tego wypieku!

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Orzechowa beza:
6 białek
sól
½ szklanki cukru
13 dag orzechów włoskich mielonych (1 ½ szklanki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
...

Przygotowanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi sztywna i szklista. Na koniec wsypać mielone orzechy włoskie i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do tradycyjne...

Zostało jeszcze 90% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7732 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się