Piękne, kuszące, kolorowe, warstwowe i bez pieczenia ciasto na lato :)

Jest łatwe do przygotowania, aromatyczne, wszystkim bardzo smakuje i dlatego znika w błyskawicznym tempie ;)

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Masa budyniowa:
750 ml mleka
10 dag masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
kurkuma
2 budynie waniliowe
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 10 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

500 ml mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, szczyptę kurkumy i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe w proszku, wlać do gotującego się mleka, wymieszać i ugotować budyń.

Średniej...

Zostało jeszcze 91% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 161  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-07-11
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto się udało :) Można też używać śmietan-fix'u, nawet jest wygodniejszy, bo nie trzeba się męczyć przy dokładnym rozmieszaniu żelatyny, no i jak Pan wspomniał nie ma problemów z grudkami. Ja właściwie używam, i tego i tego - to zależy co mam akurat pod ręką ;) Rzeczywiście można użyć tutaj więcej czekolady i oblać nią całe ciasto - też będzie pycha :) Pozdrawiam serdecznie i gratuluję udanego ciacha :)

2017-07-11
Jacek

Bardzo smaczne i orzeźwiające ciasto, idealne na upalne letnie dni. Zamiast żelatyny użyłem żelatyny fix (przez pomyłkę), ale świetnie się do tego nadaje i nie ma problemów z ewentualnymi grudkami. Gotowe ciasto udekorowałem zgodnie z instrukcją, ale można również posmarować wierzch ciasta czekoladą. Dziękuję za przepis i Pozdrawiam.