Nowy, fajny pomysł na ciasto z serem i jabłkami. Trochę inne połączenie tych składników, ale ciasto równie pyszne jak sernik z jabłkami ;)
Tutaj jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z soku i dodajemy do miski razem ze składnikami na kruche ciasto. Całość mieszamy, zagniatamy, następnie dzielimy na trzy równe części i potem mrozimy. Dalej przygotowujemy dwie różne masy: jedna z serem, a druga to masa piankowa z białek. I z tak przygotowanych gotowych składników składamy nasze ciasto: ścieramy po kolei na tarce zamrożone ciasto z jabłkami i przekładamy je masami, najpierw serową, a potem piankową, i.... pieczemy :)
To coś dla miłośników jabłek i twarogu. Ciacho to pasuje na każdą porę roku. W tym serniku wyczujemy lekką i orzeźwiającą nutkę cytryny - mniam :)
Jest idealne do niedzielnej kawusi, jak również na urodzinowe przyjęcia i Święta!
Udanego wypieku i smacznego Wam życzę :)
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 2 godziny |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 5 minut |
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
Do jabłek dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kakao do ciast, proszek do pieczenia, cukier ...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 129 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Podane w składnikach żółtka i białka sumujemy, i tak masło ucieramy z 9 żółtkami, a na koniec do masy serowej dodajemy pianę ubitą z 6 białek, powodzenia :)
jak dodać te jaja w masie serowej bo są i żółtka i jajka całe i białka?