To proste, miękkie i wilgotne ciasto jabłkowe z powidłami śliwkowymi i kokosową bezą.
Jest bardzo łatwe do zrobienia, dosyć szybkie, a w smaku przepyszne. Jest wilgotne i słodkie :)
Smakuje wszystkim, nawet dzieciom, które wolą inny rodzaj ciast (najczęściej ze śmietanką i kolorową galaretką), a tym razem zajadały się tym ciastem - wyszło tak pyszne, że cała blaszka "zniknęła" w jeden dzień :)
To ciasto nadaje się na każdą okazję, bo i do zwykłej niedzielnej kawusi, na urodzinowy stół, ale też na świątecznym sole prezentuje się okazale. Ma bardzo ciekawą nazwę - pleśniak :)
Jeśli znudzi Wam się już tradycyjna szarlotka, a macie dużo jabłuszek i... a mało pomysłów na ciasta, to ja Wam polecam właśnie takiego pleśniaka! Bo jest to rewelacyjne ciasto, ma same plusy i zawsze się udaje :)
Udanego wypieki i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i sok z cytryny. Razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto, a następnie podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao do ciast i ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |