Słodka, aromatyczna i bardzo smaczna golonka - na świąteczny stół idealna :)
Proste składniki, łatwe wykonanie, cudowny zapach przy pieczeniu, super smak - czego chcieć więcej??
Takim łatwym sposobem można przygotować sobie niezwykle aromatyczne mięsko w każdej chwili, jak tylko przyjdzie nam ochota na coś dobrego i innego do zjedzenia ;) Bądź znudziła nam się już zwykła golonka...
Znajdziemy tutaj połączenie wieprzowego mięsa ze świątecznym i aromatycznym akcentem pomarańczy, goździków, gwiazdki anyżu, cynamonu i miodu. Dzięki tym składnikom nasza golonka nabierze wyjątkowego smaku, a skórka pięknego i apetycznego blasku :) Dlatego taka kompozycja idealnie nadaje się na świąteczny stół - na obiad lub przekąskę ;)
To coś dobrego dla lubiących zjeść coś konkretnego i smacznego :)
Jest dobra na obiad, ale też cieszy się dużą popularnością na różnego rodzaju imprezach (urodziny, Andrzejki, Sylwester).
Myślę, że kto raz skusi się na taką rumianą, słodką i aromatyczną wersję golonki, będzie do niej wracał często ;) Przyznam się, że robiłam już wiele golonek, ale ta smakowała mi najbardziej! ;) A jak cudnie pachniało w domu!? ;)
Także polecam i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 40 minut |
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Dodać do niej miód, musztardę, olej koksowy oraz szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, pieprzu cytrynowego, pieprzu cayenne, cynamonu, kminku i soli. Marynatą natrzeć golonkę, przyk...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 468 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |