Cudna, soczysta i bardzo aromatyczna golonka upieczona w zwykłym rękawie foliowym :)

Długo się zastanawiałam czy tak się da, bo golonkę zawsze gotowałam na różne sposoby, ale piec, tak na "sucho" jeszcze nigdy, aż do tego raz ;)

Zaryzykowałam i stwierdzam, że tak się da i jest smacznie!

Mało pracy przy niej jest, wystarczy ją zamarynować, potem włożyć do lodówki na noc, a na drugi dzień piec. No! trochę trzeba się na nią na czekać, ale warto!

Serwujemy ją z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką lub po prostu z musztardą - tak na szybko :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 golonka tylna (ok. 1,70 kg)
kminek (mielony)
cynamon
pieprz ziołowy
...

Przygotowanie

Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć na dużą patelnię lub talerz. Obsypać szczyptą mielonego kminku, cynamonu, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne i rozgniecionego w palcach majeranku.

Czosnek obrać z łusek, ...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-07-23
Dorota
Autor przepisu

Golonkę posypujemy ziołami, dodajemy rozgnieciony z solą czosnek, olej na koniec - i tym wszystkim nacieramy golonkę. Tak napisałam i tak też zrobiłam, powodzenia :)

2017-07-23
Ania

Do czego dodać olej? Polać go na golonkę czy wlać do talerza, w którym leży golonka i nasmarować ją olejem? To nie jest sprecyzowane. A może rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i natrzeć golonkę?