Cudna, soczysta i bardzo aromatyczna golonka upieczona w zwykłym rękawie foliowym :)
Długo się zastanawiałam czy tak się da, bo golonkę zawsze gotowałam na różne sposoby, ale piec, tak na "sucho" jeszcze nigdy, aż do tego raz ;)
Zaryzykowałam i stwierdzam, że tak się da i jest smacznie!
Mało pracy przy niej jest, wystarczy ją zamarynować, potem włożyć do lodówki na noc, a na drugi dzień piec. No! trochę trzeba się na nią na czekać, ale warto!
Serwujemy ją z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką lub po prostu z musztardą - tak na szybko :)
Składniki
Przygotowanie
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć na dużą patelnię lub talerz. Obsypać szczyptą mielonego kminku, cynamonu, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne i rozgniecionego w palcach majeranku.
Czosnek obrać z łusek, ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Golonkę posypujemy ziołami, dodajemy rozgnieciony z solą czosnek, olej na koniec - i tym wszystkim nacieramy golonkę. Tak napisałam i tak też zrobiłam, powodzenia :)
Do czego dodać olej? Polać go na golonkę czy wlać do talerza, w którym leży golonka i nasmarować ją olejem? To nie jest sprecyzowane. A może rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i natrzeć golonkę?