Fajny pomysł na obiad - mięso i ziemniaki pieczone w jednym naczyniu żaroodpornym, do tego dowolny dodatek obiadowy i nasz super obiad gotowy!

To doskonały przepis na przepyszną golonkę bez dodatku oleju... Najpierw jest gotowana w aromatycznej zalewie, a potem zapiekana razem z ziemniakami i cebulą w czosnkowej bejcy z czerwonym winem.

Golonka przygotowana według tego przepisu jest miękka, soczysta i aromatyczna. Mięsko fajnie odchodzi od kości i świetnie komponuje się z zapiekanymi razem ziemniakami i cebulką. Do tego duszona kapustka, kiszone ogórki lub po prostu tradycyjnie - musztarda!

Jest to danie na jeden duży obiad lub dwa mniejsze ;)

Ten przepis to fajny i sprawdzony pomysł na smaczną golonkę trochę innym sposobem - można powiedzieć "golonkę light" ;)

Zachęcam do testowania przepisu i życzę smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 ½ kg golonki (1 tylna)
Zalewa:
ok. 2 ½ litra wody
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
...

Przygotowanie

Golonkę oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego rondla. Wlać wodę, tak żeby golonka była cała zakryta. Dodać obraną z łusek cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, jałowca oraz pie...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu
a także 23 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7765 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się