To nowy pomysł na smaczne danie z udziałem przesmacznej i zdrowej golonki :) Tak, tak zdrowej, nie pomyliłam się, ale o tym napiszę później...

Jest to dosyć szybki do przygotowania przepis, jeśli chodzi o golonkę, bo nie trzeba jej tutaj marynować i tym samym długo na nią czekać, bo jeśli sobie rano umyślimy, że dzisiaj na obiad będzie golonka - to ona będzie!

Wystarczy ją tylko oczyścić, wrzucić do garnka z wodą i przyprawami, i podgotować, a potem przełożyć do żaroodpornego naczynia, a obok niej ułożyć warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, i inne dodatki np. suszone grzybki - tak jak u mnie. Potem całość zalewamy przecedzonym wywarem, w którym gotowała się golonka i razem zapiekamy - mmm... co za zapach jak wszytko razem się zapieka?!

A jak smakuje?? Rewelacyjnie! Świetnie komponuje się z dodatkiem kiszonej kapusty - jak dla mnie obiad pierwsza klasa - całość razem idealnie do siebie pasuje i wyśmienicie smakuje :)

Pozostały wywar, w którym gotowała się golonka, można użyć jako bazę do przygotowania zupy krem, np. z dyni. I obiad mamy pycha!

Golonka - tak jak inne produkty ma swoje wady i zalety… bo wiadomo jest tłusta, kaloryczna i ma też sporo cholesterolu… Ale jej dużym plusem i zaletą jest to, że jest ona dobrym źródłem kolagenu i elastyny, które to korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest ona też dobrym źródłem żelaza.

Odpowiedni poziom kolagenu odpowiada za jędrność i elastyczność naszej skóry. Dzięki kolagenowi komórki skóry się odnawiają, a jeśli nie dostarczamy kolagenu organizmowi, to powstają nam za szybko zmarszczki i różne problemy skórne...

Kolagen zapewnia naszemu ciału elastyczność. Bez odpowiedniej ilości kolagenu mogą pojawiać się tętniaki, żylaki i choroby stawów.

Generalnie słaby kolagen ustrojowy pozwala na rozwijanie się stanów zapalnych w naszym w organizmie, a natomiast posiadacze silnego kolagenu szybciej dochodzą do siebie po różnych przebytych chorobach i kontuzjach.

I wiadomo: organizm im jest starszy tym ma mniejsze możliwości produkcji kolagenu - więc trzeba go dostarczać, np. od czasu do czasu - właśnie golonką :)

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Golonka z wywarem:
1 kg golonki (1 tylna)
ok. 2 ½ litra wody
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
...

Przygotowanie

Golonkę oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Wlać wodę, dodać ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liść laurowy, opłukane suszone grzybki oraz Vegetę. Razem zagotować i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu
a także 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7764 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się