To nowy pomysł na smaczne danie z udziałem przesmacznej i zdrowej golonki :) Tak, tak zdrowej, nie pomyliłam się, ale o tym napiszę później...
Jest to dosyć szybki do przygotowania przepis, jeśli chodzi o golonkę, bo nie trzeba jej tutaj marynować i tym samym długo na nią czekać, bo jeśli sobie rano umyślimy, że dzisiaj na obiad będzie golonka - to ona będzie!
Wystarczy ją tylko oczyścić, wrzucić do garnka z wodą i przyprawami, i podgotować, a potem przełożyć do żaroodpornego naczynia, a obok niej ułożyć warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, i inne dodatki np. suszone grzybki - tak jak u mnie. Potem całość zalewamy przecedzonym wywarem, w którym gotowała się golonka i razem zapiekamy - mmm... co za zapach jak wszytko razem się zapieka?!
A jak smakuje?? Rewelacyjnie! Świetnie komponuje się z dodatkiem kiszonej kapusty - jak dla mnie obiad pierwsza klasa - całość razem idealnie do siebie pasuje i wyśmienicie smakuje :)
Pozostały wywar, w którym gotowała się golonka, można użyć jako bazę do przygotowania zupy krem, np. z dyni. I obiad mamy pycha!
Golonka - tak jak inne produkty ma swoje wady i zalety… bo wiadomo jest tłusta, kaloryczna i ma też sporo cholesterolu… Ale jej dużym plusem i zaletą jest to, że jest ona dobrym źródłem kolagenu i elastyny, które to korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest ona też dobrym źródłem żelaza.
Odpowiedni poziom kolagenu odpowiada za jędrność i elastyczność naszej skóry. Dzięki kolagenowi komórki skóry się odnawiają, a jeśli nie dostarczamy kolagenu organizmowi, to powstają nam za szybko zmarszczki i różne problemy skórne...
Kolagen zapewnia naszemu ciału elastyczność. Bez odpowiedniej ilości kolagenu mogą pojawiać się tętniaki, żylaki i choroby stawów.
Generalnie słaby kolagen ustrojowy pozwala na rozwijanie się stanów zapalnych w naszym w organizmie, a natomiast posiadacze silnego kolagenu szybciej dochodzą do siebie po różnych przebytych chorobach i kontuzjach.
I wiadomo: organizm im jest starszy tym ma mniejsze możliwości produkcji kolagenu - więc trzeba go dostarczać, np. od czasu do czasu - właśnie golonką :)
Smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Golonkę oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Wlać wodę, dodać ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liść laurowy, opłukane suszone grzybki oraz Vegetę. Razem zagotować i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.