To fajny, prosty i szybki pomysł na sernik z soczystymi śliwkami - mniam :) To ciacho idealne na lato i na jesień, kiedy śliwki są "przepysznie dojrzałe".

Sernik jest miękki, słodki i puszysty - do niedzielnej kawusi idealny! Jest on można powiedzieć błyskawiczny wręcz do zrobienia, bo nie robimy tutaj kruchego ciasta na spód... zajmujemy się tylko delikatnymi masami i śliwkami :)

Miłośnicy czekolady mogą sernik oblać grubą warstwą polewy czekoladowej...

Ten sernik jest bardzo interesujący, jest ciekawy w smaku i ma przyjemnie, ciepłe kolory. Ogólnie mówiąc, sernik jest tak pyszny, że po prostu rozpływa się w ustach!

Jest idealny na Wielkanoc, na Święta Bożego Narodzenia, a także na sylwestrowym stole świetnie się sprawdza... i szybko z niego znika :)

Ten przepis to coś dobrego dla miłośników sernika oraz dla osób szukających nowych pomysłów i nowych smaków :)

Smacznego!

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Masa serowa:
20 dag masła
6 żółtek
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kg twarogu (może być z wiaderka)
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 55 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:55 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy rozłożyć herbatniki.

Śliwki opłukać, osuszyć, a następnie wypestkować i pokroić w dużą kostkę.

Masło zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu
a także 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 119  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2015-10-27
Dorota
Autor przepisu

Aby białka jajek dobrze się ubiły należy przestrzegać pewnych zasad: miskę i łapki robota do ubijania muszą być suche - przed użyciem należy je dokładnie wytrzeć suchym ręcznikiem, białka należy ostrożnie oddzielać od żółtek, gdyż w białkach nie powinna się znaleźć nawet odrobina żółtka, przed ubijaniem do białek można dodać szczyptę soli, białka ubijamy od razu na wysokich obrotach, ubijamy je tak długo, aż będą białe i sztywne tak, że jeśli miskę odwrócimy do góry nogami - białka ani drgną, potem do takich białek dodajemy cukier i znowu ubijamy, tym razem ubijamy tak długo, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a masa zrobi się szklisto-biała i gładka. Tak wyglądają dobrze ubite białka jajek :) Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)