To fajny, prosty i szybki pomysł na sernik z soczystymi śliwkami - mniam :) To ciacho idealne na lato i na jesień, kiedy śliwki są "przepysznie dojrzałe".
Sernik jest miękki, słodki i puszysty - do niedzielnej kawusi idealny! Jest on można powiedzieć błyskawiczny wręcz do zrobienia, bo nie robimy tutaj kruchego ciasta na spód... zajmujemy się tylko delikatnymi masami i śliwkami :)
Miłośnicy czekolady mogą sernik oblać grubą warstwą polewy czekoladowej...
Ten sernik jest bardzo interesujący, jest ciekawy w smaku i ma przyjemnie, ciepłe kolory. Ogólnie mówiąc, sernik jest tak pyszny, że po prostu rozpływa się w ustach!
Jest idealny na Wielkanoc, na Święta Bożego Narodzenia, a także na sylwestrowym stole świetnie się sprawdza... i szybko z niego znika :)
Ten przepis to coś dobrego dla miłośników sernika oraz dla osób szukających nowych pomysłów i nowych smaków :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 55 minut |
Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy rozłożyć herbatniki.
Śliwki opłukać, osuszyć, a następnie wypestkować i pokroić w dużą kostkę.
Masło zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 119 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Aby białka jajek dobrze się ubiły należy przestrzegać pewnych zasad: miskę i łapki robota do ubijania muszą być suche - przed użyciem należy je dokładnie wytrzeć suchym ręcznikiem, białka należy ostrożnie oddzielać od żółtek, gdyż w białkach nie powinna się znaleźć nawet odrobina żółtka, przed ubijaniem do białek można dodać szczyptę soli, białka ubijamy od razu na wysokich obrotach, ubijamy je tak długo, aż będą białe i sztywne tak, że jeśli miskę odwrócimy do góry nogami - białka ani drgną, potem do takich białek dodajemy cukier i znowu ubijamy, tym razem ubijamy tak długo, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a masa zrobi się szklisto-biała i gładka. Tak wyglądają dobrze ubite białka jajek :) Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)