Nowy i fajny pomysł na przepyszny sernik :) Wychodzi wysoki, wilgotny i słodki - po prostu rozpływa się w ustach :) Pięknie się prezentuje na stole - te słodkie warstwy dodają mu uroku!
Na spodzie kruchy kakaowy placek, potem wilgotna masa serowa, aromatyczne żurawiny, delikatna pianka białkowa, chrupiące płatki migdałów i na koniec słodziutka polewa czekoladowa... mmm... brzmi kusząco :)
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
... Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło i żółtka, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie rozłożyć ...
Zostało jeszcze 90% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Dziękuję piękne za obszerny komentarz i za cenne rady. Myślę, że nam się przydadzą przy kolejnych wypiekach :) Odnośnie bezy, to podane są tam białka - potrzebujemy ich dokładnie 6 sztuk (żółtka z tych właśnie jajek idą do ciasta, czyli na spód sernika, a białka idą na górę ciasta, czyli na bezę). Tak ekonomicznie podzieliłam te jajeczka ;) Również pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
Lekka modyfikacja sernika dotyczący smaku,aromatu no i oczywiście świetne połączenie produktów.Robiąc bezę na sernik można dodać dwie łyżki kisielu o smaku cytrynowym lub o smaku owoców leśnych,jest i kisiel o smaku żurawiny.Jeśli do ubitych białek ubitych z cukrem waniliowym i cukrem kryształem polecam dodać aromat cytrynowy,gdy użyjemy kisielu o smaku cytrynowym,ale nie koniecznie dodając aromat,czy olejek cytrynowy.iMigdałowy zapach moim zdaniem gryzie się z zapachem rumowym ,który został wlany do masy serowej,nie wszystkie zapachy dobrze współgrają w cieście jakim jest sernik.Oczywiście do masy serowej można z powodzeniem dodać olejek cytrynowy,bądź arakowy to już kwestia gustu smaku i aromatu,za to do bezy,która będzie stanowiła cały urok sernika jaak i niebiański smak bezy ja bym nie dodawała olejku migdałowego nawet kilka kropel,ciasto to jako sernik będzie oryginalne,pulchne,puszyste po prostu niebo w gębie,ja bym zastosowała olejek cytrynowy,bądź arakowy [podobny zapach araku do aromatu rumowego] no i oczywiście zamiast mąki ziemniaczenej można dodać kisiel o smaku cytrynowymlub o smaku żurawinowym,ewentualnie z owoców leśnych.Fantastyczne połączenie smaku i aromatu,które idealnie ze sobą współgra.Tu w przepisie jest napisane,aby do zmiksowanych białek na bezę dodać olej ,dobry pomysłgdyż pianka będzie bardziej wilgotna,niż sucha,tak jak tradycyjne bezy,które trafiają się suche kruche.Idelne połączenie oleju z pozostałymi składnikami efekt będzie wspaniały w smaku i aromatu całego ciasta.Kruchy spód do ciasta można zrobić biały,bez dodatku kakao,jak kto woli,autorka przepisu na ten sernik zrobiła ciemny spód czyli ciasto kruche podpieczone,nie ma konieczności podpiekania ciasta kruchego z dodatkiem kakao.Składniki na masę serową są idealne skomponowane tylkoja bym dodała 1 szklankę cukru pudru serniczek będzie słodszy,można z powodzeniem dodać 200 ml śmietanki kremówki słodkiej 30 % tłuszczu i schłodzoną lekko ubić z łyżką cukru pudru.Masło można roztopić,ale nie koniecznie miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć z żóltkami na pulchną masę jajeczną,aż kogel-mogel będzie barwy białej,lub lekko kremowej.Dodać olejek według upodobania tu w przepisie zastosowano aromat rumowy,można z powodzeniem zamienić rum na zapach cytrynowy,bądź arakowy.potem dodać ubitą smietankę lekko mieszjąc widełkami miksera na najniższym poziomie miksowania.Jeśli. wszystko ładnie się połączy dodawać porcjami ser biały,idealny z wiaderka typu Łowicz,lub Prezident ten ser jest bardziej kwaskowaty a serek Łowicki w wiaderku jest idealny w smaku prawdziwego dera białego,bez żadnych ulepszaczy.Dodając porcjami serek biały miksując,aby masa była idealnie gładka,lśniąca kiedy ser połączy się z składnikami do sernika dodać budynie śmietankowe dwa opakowania więc wsypać je dodając pół łyżeczki proszku do pieczenia,sernik po upieczeniu będzie bardzo pulchny i nie opadnie jak to zazwyczaj dzieje,się,że upieczony sernik lekko opada nie jest to apetyczny wygląd.No i na sam koniec ubita na sztywno białka nie napisano z ilu jejek uzyć białek zapewne z pięciu lub sześciu jajek ubić pianę na sztywno najlepiej lekko schłodzoną z szczyptą soli ubić pianę i odwrócić naczynie,w którym ubite były białka do góry dnem sprawdzając czy białka nie wylecą z naczynia wiemy wtedy,że białka są idealnie na sztywno utarte.Przed dodaniem.No dodać do masy serowej nie miksując tylko zamieszać łyżką drewnianą tak,aby piana zbyt nie opadła w masie sernikowej.To ważne jeśli chcemy zjeść bardzo pulchny,wilgotny,puszysty idealny wypiek.Piekąc sernik ok.45 min gdy będzie miał ciemno złocistą barwę nakładamy białka ubite na sztywno z cukrami oraz kisielem o smaku cytrynowym,lub żurawinowym,gdyż w serniku dodatkiem stanowią żorawiny ekstra dodatek,lekko kwaskowaty smak żórawinki sprawia to,że sernik nie będzie mdły lecz lekko kwaskowy posmak delikatnie wyczuwalny można optoczyć je w mące lub moczyć w gorącej wodzie aby były mięciutkie,dodać do nich można rodzynki sułtanki idealne połączenie żórawiny z rodzynkami,ok. dwie łyżki rodzynek również namoczone w gorące wodzie.Idealny sernik na różne okazje,imprezy okolicznościowe.Na upieczoną bezę można zetrzeć na tarce gorzką czekoladę,bądź mleczną.Pycha.Smacznego.I przepraszam za zamieszanie,być może moja podpowiedź przyda się aby zrobić pyszny sernik z składników przeze mnie napisanych.Dodam,że jestem cukiernikiem zawodowym i stąd te modyfikacje składników do ciast w tym tego wybornego sernika.Dobrze a nawet pysznie smakuje z sosem gorących malin czyli podając gościom kawałki sernika polać ciepły sos malinowy własnej roboty.Przepyszne,urocze,pięknie podanie sernika podczas biesiadowania dla łasuchów uwielbiających serniki różnych wydaniach.To wszystko z mej strony i proszę o łagodne podejście do komentarza,na pewno się on przyda.Sernik Niebo w gębie polany ciepłym sosem z malin.Pozdrawiam
Dziękuję bardzo :)