Nowy i fajny pomysł na przepyszny sernik :) Wychodzi wysoki, wilgotny i słodki - po prostu rozpływa się w ustach :) Pięknie się prezentuje na stole - te słodkie warstwy dodają mu uroku!
Na spodzie kruchy kakaowy placek, potem wilgotna masa serowa, aromatyczne żurawiny, delikatna pianka białkowa, chrupiące płatki migdałów i na koniec słodziutka polewa czekoladowa... mmm... brzmi kusząco :)
Składniki

Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło i żółtka, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie rozłożyć ...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Dziękuję piękne za obszerny komentarz i za cenne rady. Myślę, że nam się przydadzą przy kolejnych wypiekach :) Odnośnie bezy, to podane są tam białka - potrzebujemy ich dokładnie 6 sztuk (żółtka z tych właśnie jajek idą do ciasta, czyli na spód sernika, a białka idą na górę ciasta, czyli na bezę). Tak ekonomicznie podzieliłam te jajeczka ;) Również pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
Lekka modyfikacja sernika dotyczący smaku,aromatu no i oczywiście świetne połączenie produktów.Robiąc bezę na sernik można dodać dwie łyżki kisielu o smaku cytrynowym lub o smaku owoców leśnych,jest i kisiel o smaku żurawiny.Jeśli do ubitych białek ubitych z cukrem waniliowym i cukrem kryształem polecam dodać aromat cytrynowy,gdy użyjemy kisielu o smaku cytrynowym,ale nie koniecznie dodając aromat,czy olejek cytrynowy.iMigdałowy zapach moim zdaniem gryzie się z zapachem rumowym ,który został wlany do masy serowej,nie wszystkie zapachy dobrze współgrają w cieście jakim jest sernik.Oczywiście do masy serowej można z powodzeniem dodać olejek cytrynowy,bądź arakowy to już kwestia gustu smaku i aromatu,za to do bezy,która będzie stanowiła cały urok sernika jaak i niebiański smak bezy ja bym nie dodawała olejku migdałowego nawet kilka kropel,ciasto to jako sernik będzie oryginalne,pulchne,puszyste po prostu niebo w gębie,ja bym zastosowała olejek cytrynowy,bądź arakowy [podobny zapach araku do aromatu rumowego] no i oczywiście zamiast mąki ziemniaczenej można dodać kisiel o smaku cytrynowymlub o smaku żurawinowym,ewentualnie z owoców leśnych.Fantastyczne połączenie smaku i aromatu,które idealnie ze sobą współgra.Tu w przepisie jest napisane,aby do zmiksowanych białek na bezę dodać olej ,dobry pomysłgdyż pianka będzie bardziej wilgotna,niż sucha,tak jak tradycyjne bezy,które trafiają się suche kruche.Idelne połączenie oleju z pozostałymi składnikami efekt będzie wspaniały w smaku i aromatu całego ciasta.Kruchy spód do ciasta można zrobić biały,bez dodatku kakao,jak kto woli,autorka przepisu na ten sernik zrobiła ciemny spód czyli ciasto kruche podpieczone,nie ma konieczności podpiekania ciasta kruchego z dodatkiem kakao.Składniki na masę serową są idealne skomponowane tylkoja bym dodała 1 szklankę cukru pudru serniczek będzie słodszy,można z powodzeniem dodać 200 ml śmietanki kremówki słodkiej 30 % tłuszczu i schłodzoną lekko ubić z łyżką cukru pudru.Masło można roztopić,ale nie koniecznie miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć z żóltkami na pulchną masę jajeczną,aż kogel-mogel będzie barwy białej,lub lekko kremowej.Dodać olejek według upodobania tu w przepisie zastosowano aromat rumowy,można z powodzeniem zamienić rum na zapach cytrynowy,bądź arakowy.potem dodać ubitą smietankę lekko mieszjąc widełkami miksera na najniższym poziomie miksowania.Jeśli. wszystko ładnie się połączy dodawać porcjami ser biały,idealny z wiaderka typu Łowicz,lub Prezident ten ser jest bardziej kwaskowaty a serek Łowicki w wiaderku jest idealny w smaku prawdziwego dera białego,bez żadnych ulepszaczy.Dodając porcjami serek biały miksując,aby masa była idealnie gładka,lśniąca kiedy ser połączy się z składnikami do sernika dodać budynie śmietankowe dwa opakowania więc wsypać je dodając pół łyżeczki proszku do pieczenia,sernik po upieczeniu będzie bardzo pulchny i nie opadnie jak to zazwyczaj dzieje,się,że upieczony sernik lekko opada nie jest to apetyczny wygląd.No i na sam koniec ubita na sztywno białka nie napisano z ilu jejek uzyć białek zapewne z pięciu lub sześciu jajek ubić pianę na sztywno najlepiej lekko schłodzoną z szczyptą soli ubić pianę i odwrócić naczynie,w którym ubite były białka do góry dnem sprawdzając czy białka nie wylecą z naczynia wiemy wtedy,że białka są idealnie na sztywno utarte.Przed dodaniem.No dodać do masy serowej nie miksując tylko zamieszać łyżką drewnianą tak,aby piana zbyt nie opadła w masie sernikowej.To ważne jeśli chcemy zjeść bardzo pulchny,wilgotny,puszysty idealny wypiek.Piekąc sernik ok.45 min gdy będzie miał ciemno złocistą barwę nakładamy białka ubite na sztywno z cukrami oraz kisielem o smaku cytrynowym,lub żurawinowym,gdyż w serniku dodatkiem stanowią żorawiny ekstra dodatek,lekko kwaskowaty smak żórawinki sprawia to,że sernik nie będzie mdły lecz lekko kwaskowy posmak delikatnie wyczuwalny można optoczyć je w mące lub moczyć w gorącej wodzie aby były mięciutkie,dodać do nich można rodzynki sułtanki idealne połączenie żórawiny z rodzynkami,ok. dwie łyżki rodzynek również namoczone w gorące wodzie.Idealny sernik na różne okazje,imprezy okolicznościowe.Na upieczoną bezę można zetrzeć na tarce gorzką czekoladę,bądź mleczną.Pycha.Smacznego.I przepraszam za zamieszanie,być może moja podpowiedź przyda się aby zrobić pyszny sernik z składników przeze mnie napisanych.Dodam,że jestem cukiernikiem zawodowym i stąd te modyfikacje składników do ciast w tym tego wybornego sernika.Dobrze a nawet pysznie smakuje z sosem gorących malin czyli podając gościom kawałki sernika polać ciepły sos malinowy własnej roboty.Przepyszne,urocze,pięknie podanie sernika podczas biesiadowania dla łasuchów uwielbiających serniki różnych wydaniach.To wszystko z mej strony i proszę o łagodne podejście do komentarza,na pewno się on przyda.Sernik Niebo w gębie polany ciepłym sosem z malin.Pozdrawiam
Dziękuję bardzo :)